Pregled bibliografske jedinice broj: 894029
Alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata lavandina (Lavandula x intermedia)
Alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata lavandina (Lavandula x intermedia), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 894029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata lavandina (Lavandula x intermedia)
(Allelopathic effect of water extracts of lavandin (Lavandula x intermedia))
Autori
Živković, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; lavandin (Lavandula x intermedia) ; vodeni ekstrakti ; salata
(allelopathy ; lavandin (Lavandula x intermedia) ; water extracts ; lettuce)
Sažetak
Cilj rada bio je proučiti alelopatski potencijal lavandina (Lavandula x intermedia) na klijavost i rast klijanaca salate. U laboratorijskom pokusu u Petrijevim zdjelicama testirani su vodeni ekstrakti od suhe mase cvijeta lavandina u koncentracijama od 2, 4, 6, 8, i 10%. Klijavost sjemena salate značajno je smanjena već pri najnižoj koncentraciji za 69, 9%, dok su više koncentracije pokazale 100% inhibitorno djelovanje. Isto tako, duljina korijena je pri najnižoj koncentraciji smanjena za 86, 8%, dok su više koncentracije potpuno inhibirale rast korijena. Negativno djelovanje zabilježeno je na duljinu izdanka, te na svježu i suhu masu klijanaca te su svi tretmani pokazali 100% inhibitorno djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)