Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893933

Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala


Marina Šango
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala
(Application of eutectic solvents in extraction of polyphenolic compounds from grape pomace)

Autori
Marina Šango

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Neposredni voditelj
Panić, Manuela

Ključne riječi
antocijani, komina grožđa, polifenoli, prirodna eutektička otapala, zelena ekstrakcija
(anthocyanins, green extraction, natural deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenols)

Sažetak
Komina grožđa kao nusproizvod u proizvodnji vina bogat je izvor polifenolnih spojeva. Polifenolni spojevi imaju pozitivan utjecaj na ljudski organizam prvenstveno zbog antioksidativnog djelovanja te postoji interes za njihovu izolaciju u svrhu dobivanja visokovrijednog proizvoda. Posljednjih godina interes znanstvenika je usmjeren na primjenu prirodnih eutektičkih otapala u ekstrakciji polifenolnih spojeva. Za razliku od konvencionalnih otapala, prirodna eutektička otapala su netoksična, nezapaljiva i pokazuju održivost u ekonomskom i ekološkom pogledu. U ovom radu pripremljeno je 6 prirodnih eutektičkih otapala s ciljem pronalaska najučinkovitijeg otapala za ekstrakciju ukupnih antocijana i ukupnih polifenola iz komine grožđa. U zaključku, utvrđeno je da je kolin klorid:limunska kiselina najselektivnije otapalo za ukupne polifenole i ukupne antocijane iz komine grožđa dok je najmanji ekstrakcijski učinak imalo otapalo jabučna kiselina:glicerol za ukupne antocijane a jabučna:glukoza:glicerol za ukupne polifenole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-9550 - Zelena otapala za zelene tehnologije (GREEN) (Radojčić Redovniković, Ivana, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marina Šango
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marina Šango (2017) 'Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {antocijani, komina gro\v{z}\dja, polifenoli, prirodna eutekti\v{c}ka otapala, zelena ekstrakcija}, title = {Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine gro\v{z}\dja primjenom prirodnih eutekti\v{c}kih otapala}, keyword = {antocijani, komina gro\v{z}\dja, polifenoli, prirodna eutekti\v{c}ka otapala, zelena ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {anthocyanins, green extraction, natural deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenols}, title = {Application of eutectic solvents in extraction of polyphenolic compounds from grape pomace}, keyword = {anthocyanins, green extraction, natural deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font