Pregled bibliografske jedinice broj: 893933
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz komine grožđa primjenom prirodnih eutektičkih otapala
(Application of eutectic solvents in extraction of polyphenolic compounds from grape pomace)
Autori
Marina Šango
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Panić, Manuela
Ključne riječi
antocijani, komina grožđa, polifenoli, prirodna eutektička otapala, zelena ekstrakcija
(anthocyanins, green extraction, natural deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenols)
Sažetak
Komina grožđa kao nusproizvod u proizvodnji vina bogat je izvor polifenolnih spojeva. Polifenolni spojevi imaju pozitivan utjecaj na ljudski organizam prvenstveno zbog antioksidativnog djelovanja te postoji interes za njihovu izolaciju u svrhu dobivanja visokovrijednog proizvoda. Posljednjih godina interes znanstvenika je usmjeren na primjenu prirodnih eutektičkih otapala u ekstrakciji polifenolnih spojeva. Za razliku od konvencionalnih otapala, prirodna eutektička otapala su netoksična, nezapaljiva i pokazuju održivost u ekonomskom i ekološkom pogledu. U ovom radu pripremljeno je 6 prirodnih eutektičkih otapala s ciljem pronalaska najučinkovitijeg otapala za ekstrakciju ukupnih antocijana i ukupnih polifenola iz komine grožđa. U zaključku, utvrđeno je da je kolin klorid:limunska kiselina najselektivnije otapalo za ukupne polifenole i ukupne antocijane iz komine grožđa dok je najmanji ekstrakcijski učinak imalo otapalo jabučna kiselina:glicerol za ukupne antocijane a jabučna:glukoza:glicerol za ukupne polifenole.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-9550 - Zelena otapala za zelene tehnologije (GREEN) (Radojčić Redovniković, Ivana, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb