Pregled bibliografske jedinice broj: 893763
Tehnologija proizvodnje kumisa
Tehnologija proizvodnje kumisa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje kumisa
(Production technology of Kumis)
Autori
Janda, Dana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
kumis, fermentacija, mljekarska mikrobna kultura, tradicionalna tehnologija proizvodnje, industrijska tehnologija proizvodnje
(koumiss, fermentation, the dairy microbial culture, the traditional production technology, industrial production technology)
Sažetak
Fermentacija je jedan od najstarijih i najpoznatijih postupaka konzerviranja hrane, a fermentirana mlijeka jedna od najstarije poznatih konzerviranih namirnica. Kumis je vrsta fermentirano mlijeka koje se tradicionalno proizvodi od kobiljeg mlijeka na području središnje Azije. Specifičnost kumisa jesu njegovi krajnji produkti fermentacije u kojoj osim mliječne kiseline i 〖"CO" 〗_2 nastaje i manja količina alkohola. Navedeni produkti posljedica su djelovanja mljekarske mikrobne kulture (MMK) sačinjene od bakterija mliječne kiseline i kvasaca. Danas se u svijetu kumis proizvodi na tradicionalan i industrijski način. Tradicionalni način proizvodnje dugo vremena je bio jedini poznati način proizvodnje kumisa te su ga narodi stepske Azije prenosili s naraštaja na naraštaj. Industrijski način proizvodnje razvio se zahvaljujući tradicijskom načinu proizvodnje te danas ima sve veću važnost u proizvodnji kumisa. Cilj ovog rada je prikazati tradicionalnu i industrijsku tehnologiju proizvodnje kumisa.
Izvorni jezik
Hrvatski