Pregled bibliografske jedinice broj: 893702
Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji
Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji
(Assessment of lutein and zeaksantin intake in the population of students)
Autori
Srdić, Maša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
fitokemikalije, karotenoidi, lutein, zeaksantin
(carotenoids, lutein, phytochemicals, zeaxanthin)
Sažetak
Razdoblje studiranja predstavlja prekretnicu u životu većine studenata i često rezultira promjenama životnih navika, što se odražava i na kvalitetu prehrane. Redovita konzumacija voća i povrća temelj je pravilne prehrane i prevencije razvoja kroničnih bolesti što se pripisuje i prisutnim fitokemikalijama. Lutein i zeaksantin glavni su karotenoidi u ljudskom organizmu. Njihova prisutnost u ljudskom organizmu u cijelosti je posljedica konzumacije namirnica biljnog podrijetla. Cilj rada bio je procijeniti dnevni unos luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji. U istraživanju je sudjelovalo 149 ispitanika, a podaci su prikupljeni putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane (FFQ). Veći unos luteina i zeaksantina među ispitanicima ostvaren je konzumacijom povrća (95%) nego voća (5%). Utvrđen prosječan unos luteina i zeaksantina među studentima od 3088, 3 2487, 2 g/dan nije dostatan za ostvarenje povoljnog učinka ovih fitokemikalija na zdravlje koji se ostvaruje unosom od 6000 g/dan, stoga je potrebno je povećati unos voća i povrća bogatih luteinom i zeaksantinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)