Pregled bibliografske jedinice broj: 893697
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom
(The estimate of the omega-3 fatty acids intake in people with inflammatory arthritis)
Autori
Prižmić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
n-3 masne kiseline, upalni artritis, upitnik o uĉestalosti konzumiranja hrane
(food frequency questionnaire, inflammatory arthritis, n-3 fatty acids)
Sažetak
Istraživanja pokazuju važnost omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u regulaciji upalnih procesa koji su upravo glavni simptom upalnog artritisa. Cilj ovog rada bio je procijeniti unos omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom u posljednjih 6 mjeseci koristeći upitnik za procjenu unosa omega-3 masnih kiselina te ga usporediti s preporukama za unos omega-3 masnih kiselina koje su u istraživanjima pokazala protuupalne uĉinke. Ukupan prosjeĉan unos omega-3 polinezasićenih masnih kiselina ispitanika s upalnim artritisom (n=28) iznosi 1019, 46 ± 1438, 11 mg/dan, a prosjeĉan unos EPA (eikosapentaenska masna kiselina) + DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) 214, 54 ± 263, 69 mg/dan što je manje od preporuĉenih 250 mg/dan za zdravu populaciju, a znatno manje od doze ribljeg ulja (3, 5 g/dan EPA + DHA) koja pokazuje protuupalne uĉinke u osoba s reumatoidnim artritiosom. Iako je ĉak 71 % ispitanika bilo već ranije upoznato s pozitivnim uĉincima ribljeg ulja, ova populacija trebala bi povećati unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)