Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893697

Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom


Prižmić, Karlo
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom
(The estimate of the omega-3 fatty acids intake in people with inflammatory arthritis)

Autori
Prižmić, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
n-3 masne kiseline, upalni artritis, upitnik o uĉestalosti konzumiranja hrane
(food frequency questionnaire, inflammatory arthritis, n-3 fatty acids)

Sažetak
Istraživanja pokazuju važnost omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u regulaciji upalnih procesa koji su upravo glavni simptom upalnog artritisa. Cilj ovog rada bio je procijeniti unos omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom u posljednjih 6 mjeseci koristeći upitnik za procjenu unosa omega-3 masnih kiselina te ga usporediti s preporukama za unos omega-3 masnih kiselina koje su u istraživanjima pokazala protuupalne uĉinke. Ukupan prosjeĉan unos omega-3 polinezasićenih masnih kiselina ispitanika s upalnim artritisom (n=28) iznosi 1019, 46 ± 1438, 11 mg/dan, a prosjeĉan unos EPA (eikosapentaenska masna kiselina) + DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) 214, 54 ± 263, 69 mg/dan što je manje od preporuĉenih 250 mg/dan za zdravu populaciju, a znatno manje od doze ribljeg ulja (3, 5 g/dan EPA + DHA) koja pokazuje protuupalne uĉinke u osoba s reumatoidnim artritiosom. Iako je ĉak 71 % ispitanika bilo već ranije upoznato s pozitivnim uĉincima ribljeg ulja, ova populacija trebala bi povećati unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prižmić, Karlo
Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prižmić, K. (2017) 'Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pri\v{z}mi\'{c}, Karlo}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {n-3 masne kiseline, upalni artritis, upitnik o u\^{c}estalosti konzumiranja hrane}, title = {Procjena unosa omega-3 masnih kiselina u osoba s upalnim artritisom}, keyword = {n-3 masne kiseline, upalni artritis, upitnik o u\^{c}estalosti konzumiranja hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pri\v{z}mi\'{c}, Karlo}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {food frequency questionnaire, inflammatory arthritis, n-3 fatty acids}, title = {The estimate of the omega-3 fatty acids intake in people with inflammatory arthritis}, keyword = {food frequency questionnaire, inflammatory arthritis, n-3 fatty acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font