Pregled bibliografske jedinice broj: 893692
Kvaliteta sjemena soje i priprema za sjetvu
Kvaliteta sjemena soje i priprema za sjetvu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta sjemena soje i priprema za sjetvu
(Soybean seed quality and sowing preparation)
Autori
Petešić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
soja, klijavost, čistoća, upotrebna vrijednost, masa 1000 sjemenki
(soybean, germination, purity, seed usable value, 1000 seed weight)
Sažetak
Kvaliteta sjemena soje u velikoj mjeri utječe na uspješnost proizvodnje. Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi klijavost, čistoću i upotrebnu vrijednost sjemena različitih genotipova soje. Određena je masa 1000 sjemenki soje kao nužan parametar za izračun količine sjemena za sjetvu. Masa 1000 sjemenki se kretala od 128 g (L-MU 8) do 163 g (Zagrepčanka). Laboratorijska klijavost istraživanih genotipova kretala se od 94, 0% (L 8/1 2010) do 98, 0% (AFZG Sanja). Nakon nicanja soje utvrđena je poljska klijavost koja se kretala od 67, 3% (Zagrepčanka) do vrlo visokih 90, 4% (Gabriela). Čistoća sjemena bila je 100%. Najveću uporabnu vrijednost imala je sorta AFZG Sanja (98%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)