Pregled bibliografske jedinice broj: 893618
Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa
Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 893618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa
(Influence of the pectolytic enzymes on anthocyanin content in red wine during its processing)
Autori
Ivandić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Neposredni voditelj
Kokeza, Ana
Ključne riječi
antocijani ; pektolitički enzimi ; metoda bisulfitnog izbjeljivanja ; spektofotometrija
(anthocyanins ; pectolytic enzymes ; bisulphyte bleaching method ; spectrophotometry)
Sažetak
Posljednjih godina je sve više u porastu interes znanstvenika i stručnjaka za antocijanima, bilo zbog njihove upotrebe kao prirodna bojila ili dokazanom pozitivnom učinku na zdravlje. Pektolitički enzimi koji se učestalo koriste tijekom procesa prerade grožđa u vino imaju izravan utjecaj na ekstrakciju antocijana iz pokožice grožđa u mošt, a samim time i na koncentraciju antocijana u vinu. Njihovom primjenom povećava se randman mošta i vina, stabiliziraju tvari boje i tanini te se znatno olakšava dorada vina i njegovo bistrenje. U ovom završnom radu zadatak je bio pratiti i usporediti utjecaj dvaju pektolitičkih enzima, Vinozym Vintage FCE i Sihazym Extro, na koncentraciju antocijana tijekom vinifikacije sorti Babica i Crljenak kaštelanski. Kao referentni uzorci za usporedbu su korišteni uzorci grožđa čija vinifikacija se provodila bez dodatka enzimskog preparata. Za određivanja antocijana je korištena metoda bisulfitnog izbjeljivanja. Sadržaj antocijana u uzorcima se mijenjao tijekom vinifikacije, a u konačnici je očekivano rezultirao znatno većim udjelom ovih spojeva u usporedbi sa uzorkom s početka postupka. Sadržaj antocijana u svim uzorcima Babice bio je veći nego li u uzorcima Crljenka kaštelanskog bez obzira na tip vinifikacije, a najveći je bio kod vina proizvedenog primjenom pektolitičkog preparata Sihazym Extro. U slučaju Crljenka kaštelanskog najveći sadržaj antocijana je imao uzorak vina pripravljen korištenjem preparata Vinozym Vintage FCE.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split