Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893411

Gubitci poslije berbe


Jančiković, Sven
Gubitci poslije berbe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gubitci poslije berbe
(Post harvest losses)

Autori
Jančiković, Sven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Vuković, Marko

Ključne riječi
voće, gubitci poslije berbe, čuvanje voća, tretmani voća
(fruit, fruit loss, postharvest, postharvest treatments)

Sažetak
Voće, bogato vitaminima i mineralima odavno je neophodna namirnica u ishrani ljudi. U svijetu se velika količina voća gubi nakon berbe na putu do potrošača. Gubitci su ponekad izrazito velikih razmjera, naročito u zemljama u razvoju gdje tropska klima, nerazvijena infrastruktura i slaba edukacija pridonose ovom problemu. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, transporta, prerade i marketinga. Veoma je bitno poznavati uzroke gubitaka za pravilan odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe u manje razvijenim zemljama doprinijelo bi ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva. S druge strane u razvijenim zemljama gdje su osigurani uvjeti za bolje čuvanje, zbog prezasićenosti, isteka roka trajanja ili nekih drugih razloga, velika količina hrane se baci. Tijekom lanca opskrbe poslije berbe gubitke plodova može uzrokovati više čimbenika poput nepravilnog rukovanja, mehaničkih oštećenja ili kvarenja uzrokovanog mikroorganizmima, štetnicima, glodavcima i pticama. Sve te pojave koje uzrokuju gubitke mogu se kontrolirati raznim fizikalnim, biološkim i kemijskim tretmanima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije i dobrom edukacijom. Uzevši u obzir da i u današnje vrijeme glad predstavlja problem u dijelovima svijeta, a proizvodi se i više nego dovoljno hrane za prehranu cjelokupnog svjetskog stanovništva, smanjenje gubitaka značajnije bi doprinijelo poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego povećanje proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jančiković, Sven
Gubitci poslije berbe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jančiković, S. (2017) 'Gubitci poslije berbe', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{c}ikovi\'{c}, Sven}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {vo\'{c}e, gubitci poslije berbe, \v{c}uvanje vo\'{c}a, tretmani vo\'{c}a}, title = {Gubitci poslije berbe}, keyword = {vo\'{c}e, gubitci poslije berbe, \v{c}uvanje vo\'{c}a, tretmani vo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{c}ikovi\'{c}, Sven}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {fruit, fruit loss, postharvest, postharvest treatments}, title = {Post harvest losses}, keyword = {fruit, fruit loss, postharvest, postharvest treatments}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font