Pregled bibliografske jedinice broj: 893402
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću
(Wheat breeding for bread-making quality)
Autori
Bužan, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Neposredni voditelj
Lovrić, Ana
Ključne riječi
pšenica, oplemenjivanje, prinos, pekarska kakvoća, proteini
(wheat, breeding, yield, bread-making quality, proteins)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je ratarska kultura koja ima veliki ekonomski značaj i predstavlja osnovu ljudske ishrane. Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj dobivanje kultivara s visokim prinosom zrna dobre pekarske kakvoće. Prikladnost zrna pšenice za proizvodnju pekarskih proizvoda uglavnom ovisi o količini i kakvoći proteina u endospermu od kojih je najvažniji gluten. Glavne komponente glutena su glijadini, koji pridonose rastezljivosti tijesta i glutenini, koji tijestu daju čvrstoću i elastičnost. U radu su opisani postupci utvrđivanja indirektnih parametara pekarske kakvoće (sadržaj proteina, sedimentacijska vrijednost, sadržaj glutena), provođenje Pelshenke testa kao i postupci utvrđivanja reoloških svojstava tijesta pomoću farinografa i ekstenzografa. Svojstva pekarske kakvoće kontrolira veliki broj gena malog učinka koji su pod velikim utjecajem okoline i izraženom interakcijom genotip × okolina. Složene i često negativne korelacije s drugim svojstvima još više otežavaju oplemenjivanje na pekarsku kakvoću. U radu su također opisani postupci oplemenjivanja koji se koriste u poboljšanju pekarske kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb