Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893402

Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću


Bužan, Dorotea
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću
(Wheat breeding for bread-making quality)

Autori
Bužan, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2017

Stranica
21

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Neposredni voditelj
Lovrić, Ana

Ključne riječi
pšenica, oplemenjivanje, prinos, pekarska kakvoća, proteini
(wheat, breeding, yield, bread-making quality, proteins)

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je ratarska kultura koja ima veliki ekonomski značaj i predstavlja osnovu ljudske ishrane. Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj dobivanje kultivara s visokim prinosom zrna dobre pekarske kakvoće. Prikladnost zrna pšenice za proizvodnju pekarskih proizvoda uglavnom ovisi o količini i kakvoći proteina u endospermu od kojih je najvažniji gluten. Glavne komponente glutena su glijadini, koji pridonose rastezljivosti tijesta i glutenini, koji tijestu daju čvrstoću i elastičnost. U radu su opisani postupci utvrđivanja indirektnih parametara pekarske kakvoće (sadržaj proteina, sedimentacijska vrijednost, sadržaj glutena), provođenje Pelshenke testa kao i postupci utvrđivanja reoloških svojstava tijesta pomoću farinografa i ekstenzografa. Svojstva pekarske kakvoće kontrolira veliki broj gena malog učinka koji su pod velikim utjecajem okoline i izraženom interakcijom genotip × okolina. Složene i često negativne korelacije s drugim svojstvima još više otežavaju oplemenjivanje na pekarsku kakvoću. U radu su također opisani postupci oplemenjivanja koji se koriste u poboljšanju pekarske kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Ana Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bužan, Dorotea
Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bužan, D. (2017) 'Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}an, Dorotea}, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {p\v{s}enica, oplemenjivanje, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, proteini}, title = {Oplemenjivanje p\v{s}enice na pekarsku kakvo\'{c}u}, keyword = {p\v{s}enica, oplemenjivanje, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}an, Dorotea}, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {wheat, breeding, yield, bread-making quality, proteins}, title = {Wheat breeding for bread-making quality}, keyword = {wheat, breeding, yield, bread-making quality, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font