Pregled bibliografske jedinice broj: 893397
Imobilizacija pekarskog kvasca u alginatnoj i umreženoj želatinskoj matrici
Imobilizacija pekarskog kvasca u alginatnoj i umreženoj želatinskoj matrici, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 893397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imobilizacija pekarskog kvasca u alginatnoj i umreženoj želatinskoj matrici
(Immobilization of baker's yeast in alginate and ceosslinked gelatine matrix)
Autori
Kostešić, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
18.07
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Andričić, Branka
Ključne riječi
pekarski kvasac, imobilizacija, alginat, želatina
(baker's yeast, immobilization, alginate, gelatine)
Sažetak
Suhi pekarski kvasac suspendiran je u otopini Na-alginata i imobiliziran dokapavanjem u otopinu CaCl2. Na taj način kvasac je ostao zarobljen u netopljivom Ca-alginatu. Također, provedena je imobilizacija stanica kvasca u otopini želatine uz dodatak glutaraldehida kao sredstva za umrežavanje. Uspješnost procesa imobilizacije na pojedinoj matrici praćena je određivanjem količine etanola dobivenog fermentacijom glukoznog supstrata. Zaključeno je da je proces imobilizacije stanica kvasca uspješniji na alginatu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Učiteljski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Splitu
Profili:
Branka Andričić
(mentor)