Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893392

Bioaktivne tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima


Jažo, Marija
Bioaktivne tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivne tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Bioactive components in milk and dairy products)

Autori
Jažo, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
25

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kolostrum, mlijeko, sirutka, bioaktivne tvari
(colostrum, milk, whey, bioactive components)

Sažetak
U radu je prikazano mlijeko kao esencijalna komponenta prehrane koja ima brojne zdravstvene prednosti. Mlijeko je proizvod mliječne žlijezde sisavaca koje sadrži bioaktivne tvari, koje od partusa mladunčetu pružaju hranu i zaštitu. Prva zaštita dobiva se preko kolostruma putem imunoglobulina. Kako se kolostrum luči samo prvih 7 dana nakon partusa, mlijeku su potrebne druge tvari koje će pružati zaštitu organizmu. Uz imunoglobulin, tu se nalaze još i proteini: α-laktalbumin, β-laktoglobulin, transferin, laktoferin i dr. To su proteini sirutke sa zaštitnom ali i hranjivom vrijednosti. Kravlje mlijeko medij je u kojem su sadržane mnoge bioaktivne tvari koje povoljno djeluju na zdravlje i funkcionalnost organizma, no tu je prisutan i kolesterol. U radu je prikazana razlika u količini kolesterola u mlijeku i drugim animalnim proizvodima, njegove varijacije u sastavu te utjecaj na organizam prilikom konzumacije. Danas se proizvodnja mliječnih proizvoda bazira na što manjoj količini kolesterola ili čak bez njega. Mliječni proizvodi dio su svakodnevne prehrane i daju određenu hranjivu i energetsku vrijednost. Postoji nebrojeno mnogo proizvoda proizvedenih od mlijeka, a u radu je istaknuta sirutka kao mliječni proizvod, njezin sastav, značaj i uloga u organizmu te niz proizvoda kojima je baza upravo sirutka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jažo, Marija
Bioaktivne tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jažo, M. (2017) 'Bioaktivne tvari u mlijeku i mliječnim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ja\v{z}o, Marija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {kolostrum, mlijeko, sirutka, bioaktivne tvari}, title = {Bioaktivne tvari u mlijeku i mlije\v{c}nim proizvodima}, keyword = {kolostrum, mlijeko, sirutka, bioaktivne tvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ja\v{z}o, Marija}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {colostrum, milk, whey, bioactive components}, title = {Bioactive components in milk and dairy products}, keyword = {colostrum, milk, whey, bioactive components}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font