Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893373

Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod


Grlić, Filip
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod
(Pag sheep lambs - autochthonous Croatian product)

Autori
Grlić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
20

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
paška janjetina, klanje, ovca, oznaka izvornosti
(Pag lamb, slaughter, sheep, designation of origin)

Sažetak
Paška ovca nastala je i uzgaja se na otoku Pagu. Po količini i prepoznatljivosti proizvoda (paška janjetina i paški sir) jedna je od najvažnijih i najpoznatijih pasmina ovaca u Republici Hrvatskoj. Gotovo isključivo obitava na otoku Pagu gdje značajno doprinosi prepoznatljivosti otoka i širini gastronomske, kulturološke i turističke ponude. Svojim proizvodima kao što su sir i janjetina istaknula nas je u svijetu po specifičnosti njihovog nastanka. Paška janjetina je prva iz skupine hrvatskih janjetina koja nosi oznaku izvornosti, a zaštićena je tim znakom na razini Europske unije 5. listopada 2016. godnine. Uzgojna specifičnost paške janjadi je primarna hranidba ovčjim (majčinim) mlijekom te klanje vrlo mlade i lagane janjadi, zaklane prije odbića (u dobi oko mjesec dana). Trupovi paške janjadi su lagani, prekriveni tankim slojem subkutanog loja, a meso je mekano i sočno. Najčešće se takve trupove na tržište plasira i priprema u komadu. Kao takovu pašku ovcu je potrebno štititi i promicati ne samo u gospodarskom smislu u nadolazećim godinama već i daljnje doprinositi njenom razvitku.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grlić, Filip
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Grlić, F. (2017) 'Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grli\'{c}, Filip}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {pa\v{s}ka janjetina, klanje, ovca, oznaka izvornosti}, title = {Pa\v{s}ka janjetina - izvorni hrvatski proizvod}, keyword = {pa\v{s}ka janjetina, klanje, ovca, oznaka izvornosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grli\'{c}, Filip}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {Pag lamb, slaughter, sheep, designation of origin}, title = {Pag sheep lambs - autochthonous Croatian product}, keyword = {Pag lamb, slaughter, sheep, designation of origin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font