Pregled bibliografske jedinice broj: 893373
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Paška janjetina - izvorni hrvatski proizvod
(Pag sheep lambs - autochthonous Croatian product)
Autori
Grlić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
20
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
paška janjetina, klanje, ovca, oznaka izvornosti
(Pag lamb, slaughter, sheep, designation of origin)
Sažetak
Paška ovca nastala je i uzgaja se na otoku Pagu. Po količini i prepoznatljivosti proizvoda (paška janjetina i paški sir) jedna je od najvažnijih i najpoznatijih pasmina ovaca u Republici Hrvatskoj. Gotovo isključivo obitava na otoku Pagu gdje značajno doprinosi prepoznatljivosti otoka i širini gastronomske, kulturološke i turističke ponude. Svojim proizvodima kao što su sir i janjetina istaknula nas je u svijetu po specifičnosti njihovog nastanka. Paška janjetina je prva iz skupine hrvatskih janjetina koja nosi oznaku izvornosti, a zaštićena je tim znakom na razini Europske unije 5. listopada 2016. godnine. Uzgojna specifičnost paške janjadi je primarna hranidba ovčjim (majčinim) mlijekom te klanje vrlo mlade i lagane janjadi, zaklane prije odbića (u dobi oko mjesec dana). Trupovi paške janjadi su lagani, prekriveni tankim slojem subkutanog loja, a meso je mekano i sočno. Najčešće se takve trupove na tržište plasira i priprema u komadu. Kao takovu pašku ovcu je potrebno štititi i promicati ne samo u gospodarskom smislu u nadolazećim godinama već i daljnje doprinositi njenom razvitku.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)