Pregled bibliografske jedinice broj: 893325
Održivi razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Perica, Oklaj
Održivi razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Perica, Oklaj, 2017., postdiplomski specijalisticki, Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomski studij, Zagreb
CROSBI ID: 893325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održivi razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Perica, Oklaj
(Sustainable development of family farming Ivan Perica, Oklaj)
Autori
Čović, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomski studij
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
37
Mentor
Ivica Kisic
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda, okoliš, turizam
(organic agriculture, environment, turisam)
Sažetak
Poljoprivredna proizvodnja je djelatnost od velikog nacionalnog interesa. S obzirom na rastući trend proizvodnje ekoloških prehrambenih proizvoda u svijetu, prirodni geografski uvjeti u Republici Hrvatskoj predstavljaju veliki proizvodni potencijal. Uzimajući u obzir porast broja ekoloških proizvođača upisanih u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u periodu od donošenja prvoga Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (2001. godine) do danas, nameće se zaključak da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) prepoznala potencijal ekološke proizvodnje. Obiteljska gospodarstva – poduzetnici, u svojim poslovnim odlukama često na prvo mjesto stavljaju prednosti života u ruralnoj sredini ili obiteljske interese, no sve jasnija je spoznaja kako i poslovanje mora biti profitabilno (Getz i Carlsen, 2000), za što je potrebna potpora, jer se gospodarstva moraju oduprijeti tržišnim izazovima (slaboj potražnji, dominaciji masovnog turizma) i nedostatku upravljačkih i poslovnih vještina (Sharpley, 2002). Obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu, uz proizvodnju i plasman ekoloških proizvoda, pružati i dodatne turističke usluge te specifične usluge prilagođene željama turista. Na taj način gospodarstva postaju nositeljima razvoja agroturizma, odnosno ukoliko su to ekološka gospodarstva, nositeljima razvoja ekoagroturizma – trenda sa stalnim porastom u turističkoj potražnji na području Europe. U ruralnim prostorima Hrvatske sve je više prisutan proces depopulacije i deagrarizacije. Mlada populacija odlazi u gradove zbog nedostatka perspektive razvoja na selu, zbog čega je starosna struktura sela i seoske zajednice danas vrlo narušena. Stoga bi razvoj ekološke poljoprivrede uz razvoj dopunskih djelatnosti prerade prehrambenih proizvoda i ekoturizma mogao biti jedan od ključnih faktora očuvanja ruralnih zajednica i ruralne kulture. Upravo razvoj dopunskih djelatnosti daje priliku obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da poboljšaju svoju ekonomsku uspješnost, a time se može potaknuti stvaranje nove stabilnosti društvenih i prirodnih sustava. OPG Ivan Perica iz Oklaja pronašao je svoj put u prethodno navedenome.
Izvorni jezik
Hrvatski