Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893250

Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja


Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Steiner, Zvonimir; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana; Klir, Željka; Ronta, Mario; Bugarić, Elvira
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 216-217 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 893250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja
(Influence of final body weight on quality of carcasses, meat and kulen of the Black Slavonian pigs)

Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Bugarić, Elvira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 216-217

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; kakvoća polovica ; kakvoća mesa ; kakvoća kulena
(Black Slavonian pigs ; carcass quality ; meat quality ; kulen quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 32 crne slavonske svinje. Svinje su podijeljene u dvije skupine po 16 svinja. Prva skupina tovljena je do završne tjelesne mase od oko 100 kg, a druga skupina do završne tjelesne mase od oko 130 kg. Tijekom prvog razdoblja tova (25-60 kg), svinje su hranjene krmnom smjesom s 12% sirovih proteina i 13, 30 MJ, ME/kg, a tijekom drugog razdoblja tova (60 kg pa do kraja tova) krmnom smjesom s 10% sirovih proteina i 13, 23 MJ, ME/kg. Tijekom cijelog tova svinje obje skupine konzumirale su zelenu masu lucernu (ad libitum). Svinje su tijekom tova držane u poluotvorenom sustavu, a omjer spolova u obje skupine bio je jednak. Nakon klanja svinja, na ohlađenim (+4°C) desnim svinjskim polovicama obavljena je disekcija prema modificiranoj metodi Weniger i sur.(1963.). Pokazatelji kakvoće mesa istraživani su na dugom leđnom mišiću. Uslijedila je proizvodnja kulena, nakon koje je provedena njegova kemijska analiza. Na temelju istraživanja zaključeno je da su svinje niže završne mase (100 kg) imale statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećani udio mišićnog (46, 29%:38, 76%) i koštanog tkiva (9, 82%:8, 99%), a smanjen udio masnog tkiva (34, 69%:43, 64%) u svinjskim polovicama. Svinjske polovice svinja od 100 kg imale su statistički značajno (p<0, 05) veći udio mesa plećke (7, 68%:6, 87%) i buta (15, 19%:13, 62%), a manji udio mesa vrata (6, 31%:7, 79%) u odnosu na svinjske polovice svinja od 130 kg. Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja niže težinske skupine (100 kg) imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (23, 76%:20, 07%), vode (67, 51%:62, 04%) i pepela (1, 03%:0, 91%) te manji sadržaj sirovih masti (7, 70%:16, 98%). Kulenje svinja završne tjelesne mase od 100 kg imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (45, 74%:43, 00%) dok kod ostalih fizikalno-kemijskih pokazatelja kulena nisu zabilježene statistički značajne razlike (p>0, 05) s obzirom na završnu tjelesnu masu. S obzirom na rezultate istraživanja možemo zaključiti da završna tjelesna masa utječe na kakvoću polovica, mesa i kulena kod crnih slavonskih svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Steiner, Zvonimir; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana; Klir, Željka; Ronta, Mario; Bugarić, Elvira
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 216-217 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Samac, D., Senčić, Đ., Antunović, Z., Steiner, Z., Novoselec, J., Klarić, I., Klir, Ž., Ronta, M. & Bugarić, E. (2017) Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Steiner, Zvonimir and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana and Klir, \v{Z}eljka and Ronta, Mario and Bugari\'{c}, Elvira}, year = {2017}, pages = {216-217}, keywords = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a polovica, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a kulena}, title = {Utjecaj zavr\v{s}ne tjelesne mase na kakvo\'{c}u polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja}, keyword = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a polovica, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a kulena}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Steiner, Zvonimir and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana and Klir, \v{Z}eljka and Ronta, Mario and Bugari\'{c}, Elvira}, year = {2017}, pages = {216-217}, keywords = {Black Slavonian pigs, carcass quality, meat quality, kulen quality}, title = {Influence of final body weight on quality of carcasses, meat and kulen of the Black Slavonian pigs}, keyword = {Black Slavonian pigs, carcass quality, meat quality, kulen quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font