Pregled bibliografske jedinice broj: 893250
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 216-217 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 893250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica,
mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja
(Influence of final body weight on quality of
carcasses, meat and kulen of the Black Slavonian
pigs)
Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Bugarić, Elvira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Vila, S. ; Antunović, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 216-217
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; kakvoća polovica ; kakvoća mesa ; kakvoća kulena
(Black Slavonian pigs ; carcass quality ; meat quality ; kulen quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 32 crne slavonske svinje. Svinje su podijeljene u dvije skupine po 16 svinja. Prva skupina tovljena je do završne tjelesne mase od oko 100 kg, a druga skupina do završne tjelesne mase od oko 130 kg. Tijekom prvog razdoblja tova (25-60 kg), svinje su hranjene krmnom smjesom s 12% sirovih proteina i 13, 30 MJ, ME/kg, a tijekom drugog razdoblja tova (60 kg pa do kraja tova) krmnom smjesom s 10% sirovih proteina i 13, 23 MJ, ME/kg. Tijekom cijelog tova svinje obje skupine konzumirale su zelenu masu lucernu (ad libitum). Svinje su tijekom tova držane u poluotvorenom sustavu, a omjer spolova u obje skupine bio je jednak. Nakon klanja svinja, na ohlađenim (+4°C) desnim svinjskim polovicama obavljena je disekcija prema modificiranoj metodi Weniger i sur.(1963.). Pokazatelji kakvoće mesa istraživani su na dugom leđnom mišiću. Uslijedila je proizvodnja kulena, nakon koje je provedena njegova kemijska analiza. Na temelju istraživanja zaključeno je da su svinje niže završne mase (100 kg) imale statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećani udio mišićnog (46, 29%:38, 76%) i koštanog tkiva (9, 82%:8, 99%), a smanjen udio masnog tkiva (34, 69%:43, 64%) u svinjskim polovicama. Svinjske polovice svinja od 100 kg imale su statistički značajno (p<0, 05) veći udio mesa plećke (7, 68%:6, 87%) i buta (15, 19%:13, 62%), a manji udio mesa vrata (6, 31%:7, 79%) u odnosu na svinjske polovice svinja od 130 kg. Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja niže težinske skupine (100 kg) imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (23, 76%:20, 07%), vode (67, 51%:62, 04%) i pepela (1, 03%:0, 91%) te manji sadržaj sirovih masti (7, 70%:16, 98%). Kulenje svinja završne tjelesne mase od 100 kg imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (45, 74%:43, 00%) dok kod ostalih fizikalno-kemijskih pokazatelja kulena nisu zabilježene statistički značajne razlike (p>0, 05) s obzirom na završnu tjelesnu masu. S obzirom na rezultate istraživanja možemo zaključiti da završna tjelesna masa utječe na kakvoću polovica, mesa i kulena kod crnih slavonskih svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Željka Klir
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Danijela Samac
(autor)