Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893172

Sastav masnih kiselina janjećeg mesa


Markač, Dino
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893172 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa
(Fatty acid composition of lamb meat)

Autori
Markač, Dino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2017

Stranica
25

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
masne kiseline, hranidba, ovce, janjad
(fatty acids, nutrition, sheep, lambs.)

Sažetak
Mnoga svjetska istraživanja ukazuju da na sastav masnih kiselina u hrani životinjskog podrijetla značajno utječe niz čimbenika, kao što su: hranidba, dob, tjelesna masa, anatomska pozicija, spol i genotip životinje. Optimizirajući prehranu i izvor masnih kiselina u hranidbi životinja može se poboljšati profil masnih kiselina u mesu i mlijeku. Ciljano se nastoji smanjiti udio linolne kiseline (omega-6), a povećati udio α-linolenske (omega-3) te dugolančanih i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Hranidbom monogastričnih životinja znatno lakše se postižu promjene u sastavu masnih kiselina u tkivu u odnosu na preživače. Ipak, bez obzira na specifične procese u složenom probavnom sustavu preživača, meso, a naročito mlijeko, sklono je znatnim promjenama masno-kiselinskog sastava u ovisnosti o hranidbenom postupku. Genetički čimbenici utječu na sastav masnih kiselina, ali u manjoj mjeri u odnosu na prehrambene. Genetička se varijabilnost odnosi na razlike unutar vrsta, pasmina, kao i varijacije uslijed križanja pasmina, a neki autori tvrde da sastav masnih kiselina masnog i mišićnog tkiva ovaca ovisi najviše o ukupnoj količini masnog tkiva u trupu i u mišićima. Dob životinje je još jedan čimbenik za koji se smatra da utječe na sastav masnih kiselina i ukupni udio masti. Naime, meso starijih ovaca u usporedbi s janjadi sadrži znatno veći udio zasićenih (SFA) u odnosu na mononezasićene masne kiseline (MUFA), kao i znatno manji udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markač, Dino
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Markač, D. (2017) 'Sastav masnih kiselina janjećeg mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marka\v{c}, Dino}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {masne kiseline, hranidba, ovce, janjad}, title = {Sastav masnih kiselina janje\'{c}eg mesa}, keyword = {masne kiseline, hranidba, ovce, janjad}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marka\v{c}, Dino}, year = {2017}, pages = {25}, keywords = {fatty acids, nutrition, sheep, lambs.}, title = {Fatty acid composition of lamb meat}, keyword = {fatty acids, nutrition, sheep, lambs.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font