Pregled bibliografske jedinice broj: 893172
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893172 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav masnih kiselina janjećeg mesa
(Fatty acid composition of lamb meat)
Autori
Markač, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
masne kiseline, hranidba, ovce, janjad
(fatty acids, nutrition, sheep, lambs.)
Sažetak
Mnoga svjetska istraživanja ukazuju da na sastav masnih kiselina u hrani životinjskog podrijetla značajno utječe niz čimbenika, kao što su: hranidba, dob, tjelesna masa, anatomska pozicija, spol i genotip životinje. Optimizirajući prehranu i izvor masnih kiselina u hranidbi životinja može se poboljšati profil masnih kiselina u mesu i mlijeku. Ciljano se nastoji smanjiti udio linolne kiseline (omega-6), a povećati udio α-linolenske (omega-3) te dugolančanih i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Hranidbom monogastričnih životinja znatno lakše se postižu promjene u sastavu masnih kiselina u tkivu u odnosu na preživače. Ipak, bez obzira na specifične procese u složenom probavnom sustavu preživača, meso, a naročito mlijeko, sklono je znatnim promjenama masno-kiselinskog sastava u ovisnosti o hranidbenom postupku. Genetički čimbenici utječu na sastav masnih kiselina, ali u manjoj mjeri u odnosu na prehrambene. Genetička se varijabilnost odnosi na razlike unutar vrsta, pasmina, kao i varijacije uslijed križanja pasmina, a neki autori tvrde da sastav masnih kiselina masnog i mišićnog tkiva ovaca ovisi najviše o ukupnoj količini masnog tkiva u trupu i u mišićima. Dob životinje je još jedan čimbenik za koji se smatra da utječe na sastav masnih kiselina i ukupni udio masti. Naime, meso starijih ovaca u usporedbi s janjadi sadrži znatno veći udio zasićenih (SFA) u odnosu na mononezasićene masne kiseline (MUFA), kao i znatno manji udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija