Pregled bibliografske jedinice broj: 893158
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi
(Chemical composition and quality criteria of royal jelly)
Autori
Ledinski, Gloria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Svečnjak, Lidija
Ključne riječi
matična mliječ ; kemijski sastav ; kriteriji kakvoće ; patvorenje
(royal jelly ; chemical composition ; quality criteria ; adulteration)
Sažetak
Matična je mliječ proizvod pčela radilica u dobi od šestog do jedanaestog dana (hraniteljice). U pčelinjoj zajednici služi kao hrana za maticu i ličinke. Na tržištu je sve veća potražnja za ovim proizvodom zbog njegovog složenog kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti te iznimnih bioloških svojstava zbog kojih se matičnoj mliječi pripisuje važna uloga u pčelinjoj zajednici. Nalazi široku primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj je ovog rada bio dati pregled istraživanja sastava i kriterija kakvoće matične mliječi, koji su radi njezine sve veće komercijalne važnosti, posljednjih nekoliko godina razrađeni i jasno definirani. Matična mliječ sadrži znatne količine bjelančevina, masti, šećera, minerala i vitamina. Glavna sastavnica mliječi je 10-hidroksi-2-dekenska kiselina (10-HDA) kojom se dokazuje njezino podrijetlo (autentičnost). Zbog visoke cijene i sve veće potražnje na tržištu, matična je mliječ često meta patvorenja. Stoga je bilo neophodno standardizirati kriterije sastava i kakvoće matične mliječi. Uz sadržaj 10-HDA, spomenuti kriteriji obuhvaćaju sljedeće parametre: sadržaj vode, količina šećera, masti i bjelančevina, pH vrijednost i sadržaj slobodnih aminokiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)