Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893158

Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi


Ledinski, Gloria
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi
(Chemical composition and quality criteria of royal jelly)

Autori
Ledinski, Gloria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2017

Stranica
23

Mentor
Svečnjak, Lidija

Ključne riječi
matična mliječ ; kemijski sastav ; kriteriji kakvoće ; patvorenje
(royal jelly ; chemical composition ; quality criteria ; adulteration)

Sažetak
Matična je mliječ proizvod pčela radilica u dobi od šestog do jedanaestog dana (hraniteljice). U pčelinjoj zajednici služi kao hrana za maticu i ličinke. Na tržištu je sve veća potražnja za ovim proizvodom zbog njegovog složenog kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti te iznimnih bioloških svojstava zbog kojih se matičnoj mliječi pripisuje važna uloga u pčelinjoj zajednici. Nalazi široku primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj je ovog rada bio dati pregled istraživanja sastava i kriterija kakvoće matične mliječi, koji su radi njezine sve veće komercijalne važnosti, posljednjih nekoliko godina razrađeni i jasno definirani. Matična mliječ sadrži znatne količine bjelančevina, masti, šećera, minerala i vitamina. Glavna sastavnica mliječi je 10-hidroksi-2-dekenska kiselina (10-HDA) kojom se dokazuje njezino podrijetlo (autentičnost). Zbog visoke cijene i sve veće potražnje na tržištu, matična je mliječ često meta patvorenja. Stoga je bilo neophodno standardizirati kriterije sastava i kakvoće matične mliječi. Uz sadržaj 10-HDA, spomenuti kriteriji obuhvaćaju sljedeće parametre: sadržaj vode, količina šećera, masti i bjelančevina, pH vrijednost i sadržaj slobodnih aminokiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ledinski, Gloria
Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ledinski, G. (2017) 'Kemijski sastav i kriteriji kakvoće matične mliječi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledinski, Gloria}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kemijski sastav, kriteriji kakvo\'{c}e, patvorenje}, title = {Kemijski sastav i kriteriji kakvo\'{c}e mati\v{c}ne mlije\v{c}i}, keyword = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kemijski sastav, kriteriji kakvo\'{c}e, patvorenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledinski, Gloria}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {royal jelly, chemical composition, quality criteria, adulteration}, title = {Chemical composition and quality criteria of royal jelly}, keyword = {royal jelly, chemical composition, quality criteria, adulteration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font