Pregled bibliografske jedinice broj: 89313
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae // Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 89313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae
(Contamination of Pasta, Flour and Powdered Eggs by Bacteria of the Enterobacteriaceae Family)
Autori
Halt, Marija ; Lenart, Lidija ; Pavlović, Hrvoje ; Jukić, Jasminka ; Hajar, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
International Congress FLOUR - BREAD `01, 3 rd Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Enterobacteriaceae; tjestenina; brašno; jaja u prahu
(Enterobacteriaceae; pasta; flour; powdered eggs)
Sažetak
Ispitan je stupanj onečišćenja suhe tjestenine i osnovnih sirovina za njenu proizvodnju aerobnim mezofilnim bakterijama, aerobnim sporogenim bakterijama, bakterijama porodice Enterobacteriaceae i bakterijama vrste Escherichia coli. Suha tjestenina prosječno je bila onečišćena s 12 350 aerobnih mezofilnih bakterija i s 880 aerobnih sporogenih bakterija u 1 g. Samo u jednom uzorku tjestenine, od 28 analiziranih, ustanovljeno je onečišćenje bakterijama porodice Enterobacteriaceae, što iznosi 3,57 %. Prosječan broj aerobnih mezofilnih bakterija u brašnu iznosio je, 8 990, a aerobnih sporogenih bakterija 830 u 1 g. U 9 uzoraka brašna, od 46 analiziranih, ustanovljene su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae, što iznosi 19,56 %. Jaja u prahu sadržavala su prosječno 2 130 aerobnih mezofilnih bakterija, a aerobnih sporogenih bakterija 290 u 1 g. Ustanovljeno je značajno onečišćenje jaja u prahu bakterijama iz porodice Enterobacteriaceae. Onečišćeno je bilo čak 19 uzoraka jaja u prahu, od 21 analiziranog uzorka, što iznosi 90,48 %. Prisutnost bakterija vrste Escherichia coli nije ustanovljena u analiziranim uzorcima tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju. Kako porodica Enterobacteriaceae uključuje bakterije iz pet plemena i 12 rodova, problemu onečišćenja tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju (posebno jaja u prahu) treba obratiti zasluženu pozornost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija