Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89313

Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae


Halt, Marija; Lenart, Lidija; Pavlović, Hrvoje; Jukić, Jasminka; Hajar, Damir
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae // Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 89313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae
(Contamination of Pasta, Flour and Powdered Eggs by Bacteria of the Enterobacteriaceae Family)

Autori
Halt, Marija ; Lenart, Lidija ; Pavlović, Hrvoje ; Jukić, Jasminka ; Hajar, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001

Skup
International Congress FLOUR - BREAD `01, 3 rd Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Enterobacteriaceae; tjestenina; brašno; jaja u prahu
(Enterobacteriaceae; pasta; flour; powdered eggs)

Sažetak
Ispitan je stupanj onečišćenja suhe tjestenine i osnovnih sirovina za njenu proizvodnju aerobnim mezofilnim bakterijama, aerobnim sporogenim bakterijama, bakterijama porodice Enterobacteriaceae i bakterijama vrste Escherichia coli. Suha tjestenina prosječno je bila onečišćena s 12 350 aerobnih mezofilnih bakterija i s 880 aerobnih sporogenih bakterija u 1 g. Samo u jednom uzorku tjestenine, od 28 analiziranih, ustanovljeno je onečišćenje bakterijama porodice Enterobacteriaceae, što iznosi 3,57 %. Prosječan broj aerobnih mezofilnih bakterija u brašnu iznosio je, 8 990, a aerobnih sporogenih bakterija 830 u 1 g. U 9 uzoraka brašna, od 46 analiziranih, ustanovljene su bakterije iz porodice Enterobacteriaceae, što iznosi 19,56 %. Jaja u prahu sadržavala su prosječno 2 130 aerobnih mezofilnih bakterija, a aerobnih sporogenih bakterija 290 u 1 g. Ustanovljeno je značajno onečišćenje jaja u prahu bakterijama iz porodice Enterobacteriaceae. Onečišćeno je bilo čak 19 uzoraka jaja u prahu, od 21 analiziranog uzorka, što iznosi 90,48 %. Prisutnost bakterija vrste Escherichia coli nije ustanovljena u analiziranim uzorcima tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju. Kako porodica Enterobacteriaceae uključuje bakterije iz pet plemena i 12 rodova, problemu onečišćenja tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju (posebno jaja u prahu) treba obratiti zasluženu pozornost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Halt (autor)

Avatar Url Lidija Dujmović (autor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Halt, Marija; Lenart, Lidija; Pavlović, Hrvoje; Jukić, Jasminka; Hajar, Damir
Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae // Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Halt, M., Lenart, L., Pavlović, H., Jukić, J. & Hajar, D. (2001) Onečišćenje tjestenine, brašna i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka Međunarodni kongres BRAŠNO-KRUH `01. 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna.
@article{article, author = {Halt, Marija and Lenart, Lidija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Juki\'{c}, Jasminka and Hajar, Damir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {47}, keywords = {Enterobacteriaceae, tjestenina, bra\v{s}no, jaja u prahu}, title = {One\v{c}i\v{s}\'{c}enje tjestenine, bra\v{s}na i jaja u prahu bakterijama porodice Enterobacteriaceae}, keyword = {Enterobacteriaceae, tjestenina, bra\v{s}no, jaja u prahu}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halt, Marija and Lenart, Lidija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Juki\'{c}, Jasminka and Hajar, Damir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {47}, keywords = {Enterobacteriaceae, pasta, flour, powdered eggs}, title = {Contamination of Pasta, Flour and Powdered Eggs by Bacteria of the Enterobacteriaceae Family}, keyword = {Enterobacteriaceae, pasta, flour, powdered eggs}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font