Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89303

Određivanje organskih kiselina u voćnim sokovima HPLC metodom


Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan; Mandić, Milena L.
Određivanje organskih kiselina u voćnim sokovima HPLC metodom // Sažetci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko društvo, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 89303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje organskih kiselina u voćnim sokovima HPLC metodom
(Determination of organic acids in fruit juices by HPLC method)

Autori
Jakobek, Lidija ; Šeruga, Marijan ; Mandić, Milena L.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko društvo, 2003

Skup
XVIII. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
organske kiseline; voćni sokovi; HPLC metoda
(organic acids; fruit juices; HPLC method)

Sažetak
Voćni sokovi sadrže organske kiselina koje su prirodni sastojak voća od kojeg se proizvodi voćni sok ili su dodane tijekom tehnološkog postupka proizvodnje voćnih sokova, kao antioksidansi ili konzervansi. Određivanje sadržaja organskih kiselina u voćnim sokovima važno je sa stanovišta kontrole kakvoće voćnih sokova, zbog toga što su neke organske kiseline bitne za organoleptična svojstva voćnih sokova, a druge su indikatori različitih procesa koji se dešavaju tijekom proizvodnje i skladištenja voćnih sokova (kao što su procesi zrenja i mikrobiološkog kvarenja). Određivanje sadržaja organskih kiselina može poslužiti i za provjeru autentičnosti nekog voćnog soka. Određivan je sadržaj organskih kiselina (limunska, jabučna, vinska, askorbinska, mliječna, octena, oksalna i jantarna) u više vrsta industrijski proizvedenih voćnih sokova (sok od borovnice, crnog ribizla, višnje, maraske, jabuke, šljive, grožđa, naranče, mandarine, grejpa) koji su prisutni na našem tržištu. Sadržaj organskih kiselina određivan je primjenom reverzno fazne visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (RP-HPLC). HPLC analitički sustav (Varian, USA) sastoji se od Pro Star 230 ternarne gradijentne pumpe i Pro Star 310 UV-VIS detektora. Za određivanje je upotrebljena reverzno-fazna kolona Omnispher 5 C18 (dimenzija 250 x 4, 6 mm, veličine čestica punjenja 5 μ m) s ugrađenom pretkolonom (Chromsep 1 cm x 3 mm, Varian). Metoda određivanja organskih kiselina zasniva se na gradijentnoj eluaciji komponenata pomoću mobilne faze A (0, 1 % fosfatna kiselina) i B (metanol) (uvjeti razdvajanja: sa početnih 100 % A na 90 % A unutar 10 min, pri sobnoj temperaturi, brzinom protoka mobilne faze 1 ml/min). Prethodna priprema sokova obuhvaćala je filtriranje sokova kroz membranski filter veličine pora 0, 5 μ m (VariSep PTFE, Varian) i razrijeđenje sokova s destiliranom vodom u omjeru 1:1. Kalibracija je izvršena uzastopnim injektiranjem standardnih otopina organskih kiselina u određenom koncentracijskom području pomoću metode vanjskog standarda. Mjerenje i obrada rezultata na HPLC sustavu vođeni su pomoću PC računala uz primjenu softverskog paketa Star Chromatography Workstation verzija 5.52 (Varian). Sve kiseline pokazuju oštre, dobro razlučene pikove, pravilnih simetričnih oblika i pravilno odvojene od bazne linije. To je pokazatelj dobrog ponašanja kolone uz odabrane uvjete metode. Koficijent determinacije r2 kalibracijskih krivulja u granicama je od 0, 997-0, 999 pokazujući time njihovu dobru linearnost i pogodnost za kvantifikaciju. Minimalnom pripremom uzoraka te kratkim vremenom trajanja analize (10 min) omogućeno je optimalno određivanje sadržaja organskih kiselina u voćnim sokovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113006
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija; Šeruga, Marijan; Mandić, Milena L.
Određivanje organskih kiselina u voćnim sokovima HPLC metodom // Sažetci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko društvo, 2003. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jakobek, L., Šeruga, M. & Mandić, M. (2003) Određivanje organskih kiselina u voćnim sokovima HPLC metodom. U: Zrnčević, S. (ur.)Sažetci XVIII. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan and Mandi\'{c}, Milena L.}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {148}, keywords = {organske kiseline, vo\'{c}ni sokovi, HPLC metoda}, title = {Odre\djivanje organskih kiselina u vo\'{c}nim sokovima HPLC metodom}, keyword = {organske kiseline, vo\'{c}ni sokovi, HPLC metoda}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jakobek, Lidija and \v{S}eruga, Marijan and Mandi\'{c}, Milena L.}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {148}, keywords = {organic acids, fruit juices, HPLC method}, title = {Determination of organic acids in fruit juices by HPLC method}, keyword = {organic acids, fruit juices, HPLC method}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font