Pregled bibliografske jedinice broj: 893023
Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća
Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća
(The characteristics of natural preservatives in fruit and vegetables processing)
Autori
Pilatuš, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
mikrobiološka aktivnost, metode konzerviranja, rok trajanja, konzervansi, voće, povrće
(microbiological activity, conservation methods, shelf life, fruits, vegetables)
Sažetak
Sve prehrambene sirovine izložene su biokemijskim i mikrobiološkim procesima koji ograničavaju njihovu dugotrajnost. Konzervansi se tijekom prerade koriste prvenstveno kako bi se produljio rok trajanja proizvoda te spriječila bakterijska kontaminacija koja između ostalog može rezultirati i stvaranjem toksina, uzročnika trovanja hranom. Pri konzerviranju voća i povrća koriste se različiti postupci i dodaci, kako bi proizvod bio kvalitetan i održiv dulji vremenski period. Konzervansi mogu biti prirodni i umjetni te njihovi postupci proizvodnje kao i mogućnosti dodavanja često karakteriziraju kvalitetu gotovog proizvoda. U radu je analizirana kvaliteta prirodnih konzervansa koji se dodaju u svježe, ali i prerađene sirovine kao i njihov utjecaj na konzumna svojstva samog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski