Pregled bibliografske jedinice broj: 893008
Tretmani voća poslije berbe
Tretmani voća poslije berbe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tretmani voća poslije berbe
(Postharvest treatments of fruit)
Autori
Lončar, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Vuković, Marko
Ključne riječi
voće, propadanje voća, tretmani voća, čuvanje voća
(fruit, fruit decay, postharvest fruit treatments, postharvest fruit storage)
Sažetak
U današnje vrijeme svijest o svježem voću kao izvoru vitamina i minerala koji pozitivno utječu na ljudski organizam je na visokoj razini. Voće je kvarljivo, a razina propadanja ovisi o vrsti voća te o njihovom metabolizmu. Nakon berbe plodovi počinju propadati, te su zato tretmani poslije berbe vrlo bitni kako bi se smanjilo propadanje i osigurala kvaliteta, a i sama ispravnost voća za konzumaciju. Sve počinje od dobre prakse branja plodova i čuvanja u hladnjačama koje imaju reguliranu temperaturu, vlažnost zraka i pravilan odnos ugljičnog dioksida i kisika. Ovaj rad daje pregled različitih kemijskih tretmana voća koji se koriste nakon berbe. Tretmani nakon berbe mogu se podijeliti na kemijske, fizikalne te biološke. Pod kemijske tretmane spadaju fungicidi, voskovi, 1-MCP itd. Kao alternativa kemijskim tretmanima, zbog sve veće zabrinutosti i svijesti o opasnosti po zdravlje, koriste se fizikalni i biološki tretmani. Pod fizikalne tretmane spadaju različiti toplinski tretmani i tretmani hlađenja. Biološka kontrola ima višestruke prednosti kao što su povećanje prirodne otpornosti i izravna primjena na potrebno mjesto. No ona ima i negativne strane jer sami mehanizmi djelovanja još nisu dobro proučeni zbog složenih interakcija između patogena, domaćina i drugih prisutnih mikroorganizama te treba provesti dodatna ispitivanja, a i samo potencijalno tržište vrlo je malo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)