Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893008

Tretmani voća poslije berbe


Lončar, Morana
Tretmani voća poslije berbe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tretmani voća poslije berbe
(Postharvest treatments of fruit)

Autori
Lončar, Morana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Vuković, Marko

Ključne riječi
voće, propadanje voća, tretmani voća, čuvanje voća
(fruit, fruit decay, postharvest fruit treatments, postharvest fruit storage)

Sažetak
U današnje vrijeme svijest o svježem voću kao izvoru vitamina i minerala koji pozitivno utječu na ljudski organizam je na visokoj razini. Voće je kvarljivo, a razina propadanja ovisi o vrsti voća te o njihovom metabolizmu. Nakon berbe plodovi počinju propadati, te su zato tretmani poslije berbe vrlo bitni kako bi se smanjilo propadanje i osigurala kvaliteta, a i sama ispravnost voća za konzumaciju. Sve počinje od dobre prakse branja plodova i čuvanja u hladnjačama koje imaju reguliranu temperaturu, vlažnost zraka i pravilan odnos ugljičnog dioksida i kisika. Ovaj rad daje pregled različitih kemijskih tretmana voća koji se koriste nakon berbe. Tretmani nakon berbe mogu se podijeliti na kemijske, fizikalne te biološke. Pod kemijske tretmane spadaju fungicidi, voskovi, 1-MCP itd. Kao alternativa kemijskim tretmanima, zbog sve veće zabrinutosti i svijesti o opasnosti po zdravlje, koriste se fizikalni i biološki tretmani. Pod fizikalne tretmane spadaju različiti toplinski tretmani i tretmani hlađenja. Biološka kontrola ima višestruke prednosti kao što su povećanje prirodne otpornosti i izravna primjena na potrebno mjesto. No ona ima i negativne strane jer sami mehanizmi djelovanja još nisu dobro proučeni zbog složenih interakcija između patogena, domaćina i drugih prisutnih mikroorganizama te treba provesti dodatna ispitivanja, a i samo potencijalno tržište vrlo je malo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Morana
Tretmani voća poslije berbe, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lončar, M. (2017) 'Tretmani voća poslije berbe', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Morana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {vo\'{c}e, propadanje vo\'{c}a, tretmani vo\'{c}a, \v{c}uvanje vo\'{c}a}, title = {Tretmani vo\'{c}a poslije berbe}, keyword = {vo\'{c}e, propadanje vo\'{c}a, tretmani vo\'{c}a, \v{c}uvanje vo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Morana}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {fruit, fruit decay, postharvest fruit treatments, postharvest fruit storage}, title = {Postharvest treatments of fruit}, keyword = {fruit, fruit decay, postharvest fruit treatments, postharvest fruit storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font