Pregled bibliografske jedinice broj: 892998
Selekcija svinja na kakvoću mesa
Selekcija svinja na kakvoću mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakulktet, Zagreb
CROSBI ID: 892998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selekcija svinja na kakvoću mesa
(Selection of pigs for meat quality traits)
Autori
Šoštarić, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakulktet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Dubravko Škorput
Ključne riječi
selekcija, kakvoća mesa, pasmina, metode, stres sindrom
(selection, meat quality, breed, methods, stress syndrome)
Sažetak
Selekcija svinja na kakvoću mesa jedna je od glavnih ciljeva u svinjogojstvu. Cilj selekcije je poboljšanje kvalitativnih nasljednih karakteristika koje je moguće poboljšati selekcijom. Svojstva kakvoće mesa koja se mogu mjeriti su: pH mesa, boja mesa, sadržaj intramuskularne masti te sposobnost vezanja vode. Svojstva koja određuju kvalitetu usko su povezna, te su uvelike definirana genetskom osnovom. Nasljednost svojstava kakvoće mesa svinja je niska (pH) do srednje visoka (sposobnost vezanja vode, sadržaj intramuskularne masti). Posebna pažnja posvećena je sindromu stresa, te metodama detekcije i eliminacije halotan gena iz pasmina svinja. Geni za stresnu osjetljivost i mesnatost smješteni su na bliskim lokacijama na kromosomu, stoga je kod izrazito mesnatih pasmina svinja izražen sindrom stresne osjetljivosti. Posljedica je pojava poremećaja kvalitete u vidu blijedog, mekog i vodnjikavog mesa. Metoda lančane reakcije polimeraze danas je najpreciznija i najkorištenija metoda za utvrđivanje prisutnosti recesivnih fena za stresnu osjetljivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)