Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892998

Selekcija svinja na kakvoću mesa


Šoštarić, Marin
Selekcija svinja na kakvoću mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakulktet, Zagreb


CROSBI ID: 892998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Selekcija svinja na kakvoću mesa
(Selection of pigs for meat quality traits)

Autori
Šoštarić, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakulktet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Dubravko Škorput

Ključne riječi
selekcija, kakvoća mesa, pasmina, metode, stres sindrom
(selection, meat quality, breed, methods, stress syndrome)

Sažetak
Selekcija svinja na kakvoću mesa jedna je od glavnih ciljeva u svinjogojstvu. Cilj selekcije je poboljšanje kvalitativnih nasljednih karakteristika koje je moguće poboljšati selekcijom. Svojstva kakvoće mesa koja se mogu mjeriti su: pH mesa, boja mesa, sadržaj intramuskularne masti te sposobnost vezanja vode. Svojstva koja određuju kvalitetu usko su povezna, te su uvelike definirana genetskom osnovom. Nasljednost svojstava kakvoće mesa svinja je niska (pH) do srednje visoka (sposobnost vezanja vode, sadržaj intramuskularne masti). Posebna pažnja posvećena je sindromu stresa, te metodama detekcije i eliminacije halotan gena iz pasmina svinja. Geni za stresnu osjetljivost i mesnatost smješteni su na bliskim lokacijama na kromosomu, stoga je kod izrazito mesnatih pasmina svinja izražen sindrom stresne osjetljivosti. Posljedica je pojava poremećaja kvalitete u vidu blijedog, mekog i vodnjikavog mesa. Metoda lančane reakcije polimeraze danas je najpreciznija i najkorištenija metoda za utvrđivanje prisutnosti recesivnih fena za stresnu osjetljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravko Škorput (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šoštarić, Marin
Selekcija svinja na kakvoću mesa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakulktet, Zagreb
Šoštarić, M. (2017) 'Selekcija svinja na kakvoću mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakulktet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}tari\'{c}, Marin}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {selekcija, kakvo\'{c}a mesa, pasmina, metode, stres sindrom}, title = {Selekcija svinja na kakvo\'{c}u mesa}, keyword = {selekcija, kakvo\'{c}a mesa, pasmina, metode, stres sindrom}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}tari\'{c}, Marin}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {selection, meat quality, breed, methods, stress syndrome}, title = {Selection of pigs for meat quality traits}, keyword = {selection, meat quality, breed, methods, stress syndrome}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font