Pregled bibliografske jedinice broj: 892978
Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava
Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje hranjive vrijednosti slastica kemijskom analizom i metodom izračuna iz tablica kemijskog sastava
(Determination of nutritive value of confectionary products by chemical analysis and by calculation from food composition table)
Autori
Bušić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
industrijalizacija, kolači, nutrijenti, odstupanja
(confectionery products, deviation, industrialization, nutrients)
Sažetak
Kolači su jedan od najprofitabilnijih i najskupljih pekarskih proizvoda. Njihovo svjetsko tržište godišnje raste. Na kvalitetu finalnog proizvoda utječu sirovine, proizvodni proces, ali i uređaji u kojima se provodi pečenje. Sredinom 20.og stoljeća dolazi do industrijalizacije prehrambenog sektora što je rezultiralo redukcijom broja lokalnih poljoprivrednika te povećanjem brojem tvornica. U ovom radu eksperimentalno su određeni udjeli pojedinih nutrijenata uzoraka domaćih kolača kao što su voda, pepeo, proteini, masti i ugljikohidrati te su analitički određene vrijednosti uspoređivane s teorijskim vrijednostima dobivenim metodom izračuna pomoću danskih tablica, a korištenjem ustupljenih normativa. Od svih ispitivanih uzoraka samo su 4 uzorka pokazala neprihvatljiva odstupanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija