Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892910

Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A


Šain, Adela
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A
(Changes in morphological characteristics of selected wine yeasts and lactic acid bacteria in the presence of ochratoxin A)

Autori
Šain, Adela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
krivulja rasta ; Lactobacillus plantarum ; morfološke karakteristike ; okratoksin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae
(growth curve ; Lactobacillus plantarum ; morphological characteristics ; ochratoxin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
Jedan od važnijih problema današnjice je kontaminacija prehrambenih proizvoda mikotoksinima. Izuzev čovjeka, životinja i biljaka, toksično djelovanje mikotoksina dokazano je i na mikroorganizmima. Budući da postoji ograničen broj istraživanja o utjecaju mikotoksina na stanice bakterija i kvasaca, cilj ovog rada bio je odrediti djelovanje okratoksina A na krivulju rasta i morfološke osobine vinskih kvasaca S. crevisiae i S. bayanus tijekom 168 sati, te na bakteriju Lactobacillus plantarum B tijekom 72 sata. Mikrobni rast prikazan je u obliku krivulje rasta, određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, dok je veličina stanica, određena metodom mikrometrije upotrebom objektnog i okulatnog mikrometra. Iz dobivenih rezultata može se uočiti da okratoksina A neznatno utječe na rast i morfologiju i Lactobacillus plantarum B i kvasce S. cerevisiae i S. bayanus što se može objasniti da su i bakterija i kvasci razvili određeni otpornost na toksičnost okratoksina A.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šain, Adela
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šain, A. (2017) 'Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ain, Adela}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {krivulja rasta, Lactobacillus plantarum, morfolo\v{s}ke karakteristike, okratoksin A, Saccharomyces bayanus, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Promjene morfolo\v{s}kih karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mlije\v{c}ne kiseline u prisustvu okratoksina A}, keyword = {krivulja rasta, Lactobacillus plantarum, morfolo\v{s}ke karakteristike, okratoksin A, Saccharomyces bayanus, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ain, Adela}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {growth curve, Lactobacillus plantarum, morphological characteristics, ochratoxin A, Saccharomyces bayanus, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Changes in morphological characteristics of selected wine yeasts and lactic acid bacteria in the presence of ochratoxin A}, keyword = {growth curve, Lactobacillus plantarum, morphological characteristics, ochratoxin A, Saccharomyces bayanus, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font