Pregled bibliografske jedinice broj: 892910
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A
(Changes in morphological characteristics of selected wine yeasts and lactic acid bacteria in the presence of ochratoxin A)
Autori
Šain, Adela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
krivulja rasta ; Lactobacillus plantarum ; morfološke karakteristike ; okratoksin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae
(growth curve ; Lactobacillus plantarum ; morphological characteristics ; ochratoxin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Jedan od važnijih problema današnjice je kontaminacija prehrambenih proizvoda mikotoksinima. Izuzev čovjeka, životinja i biljaka, toksično djelovanje mikotoksina dokazano je i na mikroorganizmima. Budući da postoji ograničen broj istraživanja o utjecaju mikotoksina na stanice bakterija i kvasaca, cilj ovog rada bio je odrediti djelovanje okratoksina A na krivulju rasta i morfološke osobine vinskih kvasaca S. crevisiae i S. bayanus tijekom 168 sati, te na bakteriju Lactobacillus plantarum B tijekom 72 sata. Mikrobni rast prikazan je u obliku krivulje rasta, određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, dok je veličina stanica, određena metodom mikrometrije upotrebom objektnog i okulatnog mikrometra. Iz dobivenih rezultata može se uočiti da okratoksina A neznatno utječe na rast i morfologiju i Lactobacillus plantarum B i kvasce S. cerevisiae i S. bayanus što se može objasniti da su i bakterija i kvasci razvili određeni otpornost na toksičnost okratoksina A.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb