Pregled bibliografske jedinice broj: 892900
Klaonički pokazatelji i odlike trupova janjadi travničke pramenke na području bilogore
Klaonički pokazatelji i odlike trupova janjadi travničke pramenke na području bilogore, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonički pokazatelji i odlike trupova janjadi travničke pramenke na području bilogore
(Slaughter indicators and carcasses characteristics of Travnik pramenka sheep lambs in the area of Bilogora)
Autori
Aščić, Šimun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Mioč, Boro
Neposredni voditelj
Držaić, Valentino
Ključne riječi
klaonički pokazatelji, janjad, trup, meso, pH, boja
(slaughter indicators, lamb, carcass, meat. pH, colour)
Sažetak
Cilj predmetnog istraživanja bio je utvrditi klaoničke pokazatelje, odlike trupova te neke pokazatelje kakvoće janjećeg mesa (pH vrijednost i boju mišićnog tkiva). Osim toga, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje janjadi, odlike trupova i pokazatelje kakvoće janjećeg mesa. U tu svrhu u mjesecu travnju 2017. godine zaklano je ukupno 70 janjadi travničke pramenke, od toga 48 muške i 22 ženske, prosječne dobi pri klanju od oko 100 dana. Prosječna tjelesna masa janjadi izmjerena neposredno prije klanja bila je 21, 85 kg s tim da je muška janjad bila statistički značajno (P<0, 05) teža od ženske (22, 47 kg : 20, 38 kg). Utvrđena je prosječna masa janjećeg trupa od 11, 04 kg koja je bila statistički značajno veća (P<0, 05) u muških (11, 32 kg) u odnosu na trupove ženske janjadi (10, 42). Iako je randman ženske janjadi (51, 04%) bio veći od onog utvrđenog u muške travničke janjadi (50, 33%) razlika nije bila statistički značajna. Temeljem utvrđenih mjera klaonički obrađenih trupova, trupovi istraživane janjadi travničke pramenke pripadaju kategoriji lakih janjećih trupova. Ujednačenost trupova muške i ženske janjadi utvrđena je i temeljem istraživanih pokazatelja kakvoće mesa (pH vrijednost i boja), izuzev vrijednost L* parametra boje utvrđene na M. semitendinosus koja je u muške janjadi bila statistički značajno veća (P<0, 05).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb