Pregled bibliografske jedinice broj: 89286
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 89286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
(Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium)
Autori
Šalek, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2001
Stranica
80
Mentor
Halt, Marija
Neposredni voditelj
Halt, Marija
Ključne riječi
pšenica; brašno; plijesni; mikotoksini; aflatoksin
(wheat; flour; moulds; mycotoxins; aflatoxin)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja pšenice, prije prerade u brašno, i brašna plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, mogućim producentima mikotoksina. Pšenica je prosječno bila onečišćena s 980 kolonija plijesni u 1 g, a brašno s 871 kolonijom plijesni u 1 g. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su plijesni iz rodova: Aspergillus (s 80,58%), Penicillium (s 14,78%), Alternaria (s 0,83%), Fusarium (s 0,55%), Mucor (s 0,41%), Rhizopus (s 0,41%), Cladosporium (s 0,05%) i Trichoderma (s 0,05%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 13 uzoraka pšenice, što iznosi 65,00% i 9 uzoraka brašna što iznosi 30,00%. Vrsta plijesni Aspergillus albus, mogući producent citrinina, ustanovljena je u 22 uzorka pšenice i 29 uzoraka brašna. Kako se plijesni i njeni metaboliti prerađevinama od pšenice i brašna mogu prenijeti do ljudi, mikološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratiti zasluženu pozornost.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA