Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89286

Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium


Šalek, Ivan
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
(Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium)

Autori
Šalek, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2001

Stranica
80

Mentor
Halt, Marija

Neposredni voditelj
Halt, Marija

Ključne riječi
pšenica; brašno; plijesni; mikotoksini; aflatoksin
(wheat; flour; moulds; mycotoxins; aflatoxin)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja pšenice, prije prerade u brašno, i brašna plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, mogućim producentima mikotoksina. Pšenica je prosječno bila onečišćena s 980 kolonija plijesni u 1 g, a brašno s 871 kolonijom plijesni u 1 g. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su plijesni iz rodova: Aspergillus (s 80,58%), Penicillium (s 14,78%), Alternaria (s 0,83%), Fusarium (s 0,55%), Mucor (s 0,41%), Rhizopus (s 0,41%), Cladosporium (s 0,05%) i Trichoderma (s 0,05%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 13 uzoraka pšenice, što iznosi 65,00% i 9 uzoraka brašna što iznosi 30,00%. Vrsta plijesni Aspergillus albus, mogući producent citrinina, ustanovljena je u 22 uzorka pšenice i 29 uzoraka brašna. Kako se plijesni i njeni metaboliti prerađevinama od pšenice i brašna mogu prenijeti do ljudi, mikološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratiti zasluženu pozornost.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Halt (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šalek, Ivan
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Šalek, I. (2001) 'Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}alek, Ivan}, year = {2001}, pages = {80}, keywords = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, plijesni, mikotoksini, aflatoksin}, title = {Ispitivanje stupnja one\v{c}i\v{s}\'{c}enja p\v{s}enice i bra\v{s}na plijesnima roda Aspergillus i Penicillium}, keyword = {p\v{s}enica, bra\v{s}no, plijesni, mikotoksini, aflatoksin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}alek, Ivan}, year = {2001}, pages = {80}, keywords = {wheat, flour, moulds, mycotoxins, aflatoxin}, title = {Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium}, keyword = {wheat, flour, moulds, mycotoxins, aflatoxin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font