Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892817

Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica


Štrkalj, Lucija
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica
(Comparison of the methods for determination of nutritive value of confectionary products)

Autori
Štrkalj, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
analize, kolači, nutritivni sastav, tablice kemijskog sastava
(analysis, confectionery, food composition table, nutritional composition)

Sažetak
Potrošači žele biti sigurni da konzumiraju hranu koja je adekvatna za njihovu prehranu i zbog toga najčešće biraju tradicionalno napravljene slastice. Također, žele biti sigurni da ono što konzumiraju odgovara opisu onoga što smatraju da kupuju, što znači da deklaracija mora odgovarati stvarnome proizvodu. Cilj ovog rada bio je usporediti eksperimentalno dobivene vrijednosti nutrijenata u 10 uzoraka kolača i torti s hrvatskog tržišta s teorijskim izračunom prema dobivenoj recepturi. Određivani su udjeli vode (sušenjem), mineralnog ostatka (pepela) (karbonizacijom), masti (Grossfeldovom metodom), proteina (Kjeldahlovom metodom) i ugljikohidrata (pomoću izračuna) te je izračunata energetska vrijednost. Izračunata su odstupanja, od kojih 7 (3 se odnose na masti, 3 na proteine, 1 na ugljikohidrate) prelaze dopuštenu granicu koju je odredila Hrvatska agencija za hranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrkalj, Lucija
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štrkalj, L. (2017) 'Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Lucija}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {analize, kola\v{c}i, nutritivni sastav, tablice kemijskog sastava}, title = {Usporedba metoda odre\djivanja hranjive vrijednosti slastica}, keyword = {analize, kola\v{c}i, nutritivni sastav, tablice kemijskog sastava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Lucija}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {analysis, confectionery, food composition table, nutritional composition}, title = {Comparison of the methods for determination of nutritive value of confectionary products}, keyword = {analysis, confectionery, food composition table, nutritional composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font