Pregled bibliografske jedinice broj: 892817
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica
(Comparison of the methods for determination of nutritive value of confectionary products)
Autori
Štrkalj, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
analize, kolači, nutritivni sastav, tablice kemijskog sastava
(analysis, confectionery, food composition table, nutritional composition)
Sažetak
Potrošači žele biti sigurni da konzumiraju hranu koja je adekvatna za njihovu prehranu i zbog toga najčešće biraju tradicionalno napravljene slastice. Također, žele biti sigurni da ono što konzumiraju odgovara opisu onoga što smatraju da kupuju, što znači da deklaracija mora odgovarati stvarnome proizvodu. Cilj ovog rada bio je usporediti eksperimentalno dobivene vrijednosti nutrijenata u 10 uzoraka kolača i torti s hrvatskog tržišta s teorijskim izračunom prema dobivenoj recepturi. Određivani su udjeli vode (sušenjem), mineralnog ostatka (pepela) (karbonizacijom), masti (Grossfeldovom metodom), proteina (Kjeldahlovom metodom) i ugljikohidrata (pomoću izračuna) te je izračunata energetska vrijednost. Izračunata su odstupanja, od kojih 7 (3 se odnose na masti, 3 na proteine, 1 na ugljikohidrate) prelaze dopuštenu granicu koju je odredila Hrvatska agencija za hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam