Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892811

Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom


Rora, Tina
Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom
(The determination of antioxidant activity of gluten-free sourdough and bread with FRAP method)

Autori
Rora, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
26

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
bezglutenski kruh, brašno žutog graška, celijakija, FRAP, kiselo tijesto
(celiac disease, FRAP, gluten-free bread, sourdough, yellow pea flour)

Sažetak
U današnjem modernom svijetu sve je više ljudi izloženo svakodnevnom stresu zbog čega se javljaju različite bolesti, a time i potreba za pravilnom i nutritivno kvalitetnijom prehranom. Broj oboljelih od celijakije je sve veći pa je i potražnja za bezglutenskim proizvodima u svakodnevnom porastu. S obzirom da je bezglutenski kruh nutritivno siromašan, potrebno ga je obogatiti različitim dodacima. Također, moderne metode proizvodnje kruha upotrebom pekarskog kvasca S. cerevisiae i kratkotrajna fermentacija daju kruh lošije kvalitete i trajnosti zbog čega se sve više pribjegava proizvodnji kruha uz dodatak kiselog tijesta. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj brašna žutog graška i kiseljenja tijesta pomoću bakterija mliječne kiseline (BMK) na antioksidativnu aktivnost bezglutenskog kiselog tijesta i kruha. Utvrđeno je da kiseljenje s različitim kulturama BMK povećava antioksidacijsku aktivnost, dok je dodatak brašna žutog graška smanjuje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rora, Tina
Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rora, T. (2017) 'Određivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rora, Tina}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {bezglutenski kruh, bra\v{s}no \v{z}utog gra\v{s}ka, celijakija, FRAP, kiselo tijesto}, title = {Odre\djivanje antioksidativne aktivnosti bezglutenskog kiselog tijesta i kruha FRAP metodom}, keyword = {bezglutenski kruh, bra\v{s}no \v{z}utog gra\v{s}ka, celijakija, FRAP, kiselo tijesto}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rora, Tina}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {celiac disease, FRAP, gluten-free bread, sourdough, yellow pea flour}, title = {The determination of antioxidant activity of gluten-free sourdough and bread with FRAP method}, keyword = {celiac disease, FRAP, gluten-free bread, sourdough, yellow pea flour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font