Pregled bibliografske jedinice broj: 892537
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme jarih žitarica za potrebe prehrane divljači u lovištu
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme jarih žitarica za potrebe prehrane divljači u lovištu, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme jarih žitarica za potrebe prehrane divljači u lovištu
(The impact of stage growth on the yield and quality of forage spring cereals for the purposes of food for game animals on the hunting ground)
Autori
Kuš, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Uher, Darko
Ključne riječi
žitarice, lovište, divljač, prinos, kakvoća
(cereals, hunting ground, game, yield, quality)
Sažetak
Moderno lovstvo mora biti održivo s ciljem očuvanja biološke raznolikosti, a budući da je divljač, prema Zakonu o lovstvu (N.N. 140/05), dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, kvalitetna trofejna divljač prirodno je bogatstvo, ali i značajan gospodarski resurs. Osnovni čimbenici, a to su hrana i voda, kvaliteta tla, vegetacija, konfiguracija terena, mir u lovištu i opća prikladnost lovišta, važni su za opstanak neke vrste divljači, ali hrana i voda su najvažniji. Redovito svake godine u određenom dijelu godine, divljač trpi zbog nedostatka hrane, što se negativno održava na njezino zdravstveno stanje i brojnost vrste. Kao posljedica toga divljač radi velike štete na poljoprivrednim terenima. Pokus je postavljen radi utvrđivanja utjecaja roka košnje na prinos i kakvoću jarih žitarica (ječam, pšenica i zob) za potrebe prehrane divljači na poljoprivrednim površinama u lovištu VII/403 Ivanovo Selo-Ilova. Najveći prinos suhe tvari imao je jari ječam u fazi vlatanja (5, 38 t ha-1), a jara pšenica u fazi klasanja (6, 69 t ha-1) i mliječnoj zriobi (8, 21 t ha-1). Najveći sadržaj sirovih bjelančevina u suhoj tvari imala je jara pšenica u fazi vlatanja (176 g kg-1), fazi klasanja (144 g kg- 1) i mliječnoj zriobi (114 g kg-1). Najveći prinos sirovih bjelančevina imao je jari ječam u fazi vlatanja (904 kg ha- 1), a jara pšenica u fazi klasanja (964 kg ha- 1) i mliječnoj zriobi (936 kg ha-1). Najveći sadržaj ADF-a u suhoj tvari imala je jara zob u fazi vlatanja (409 g kg-1), fazi metličanja (384 g kg-1) te u mliječnoj zriobi (378 g kg- 1). Najveći sadržaj NDF-a u suhoj tvari imala je jara zob u fazi vlatanja (624 g kg-1), fazi metličanja (591 g kg-1) te u mliječnoj zriobi (579 g kg-1). Najveći sadržaj kalcija u suhoj tvari imala je jara zob u fazi vlatanja (5, 2 g kg-1), fazi metličanja (4, 2 g kg-1) te u mliječnoj zriobi (3, 1 g kg-1). Najveći sadržaj fosfora u suhoj tvari imao je jari ječam u fazi vlatanja (3, 9 g kg-1), fazi klasanja (3, 2 g kg-1) te u mliječnoj zriobi (2, 5 g kg-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)