Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892518

Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice


Sever, Ivana
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice
(Impact of growth phases on yield and quality of winter pea and wheat forage)

Autori
Sever, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2015

Stranica
22

Mentor
Uher, Darko

Ključne riječi
ozimi grašak, pšenica, faza rasta, prinos, kakvoća
(winter pea, wheat, growth stages, yield, quality)

Sažetak
Jednogodišnjim istraživanjem (2013./2014.) na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, utvrđivani su prinos i kakvoća volumiozne krme ozimog graška i pšenice u različitim fazama rasta ozime pšemice (klasanje, cvatnja, mliječna zrioba). U tu je svrhu sijana smjesa ozimog graška cv. Maksimirski rani i ozime pšenice cv. Mihelca. Smjese su košene u tri faze, od početka do kraja svibnja. Sadržaj suhe tvari pšenice cv. Mihelca iznosio je od 207 g kg-1 u klasanju do 301 g kg-1 u mliječnoj zriobi, dok se kod ozimog graška kretao od 173 g kg-1 u klasanju pšenice do 237 g kg-1 u fazi mliječne zriobe pšenice. Veći prinos suhe tvari ostvaren je u fazi mliječne zriobe gdje je iznosio 7, 95 t ha-1 kod pšenice cv. Mihelca i 6, 03 t ha-1 kod ozimog graška cv. Maksimirski rani. Veći sadržaj sirovih bjelančevina ostvario je grašak cv. Maksimirski rani u fazi klasanja (233 g kg-1) u odnosu na pšenicu cv. Mihelca (161 g kg-1). Veći ukupni prinos sirovih bjelančevina smjese ozimog graška i pšenice postignut je u fazi cvatnje pšenice cv. Mihelca (2067, 4 ha-1) u odnosu na fazu klasanja (1949, 0 kg ha-1) i fazu mliječne zriobe (1875, 3 kg ha-1). Veći sadržaj sirovih vlakana imala je pšenica cv. Mihelca (336 g kg- 1) u fazi cvatnje. Veći ukupni prinos metaboličke energije smjese ozimog graška i pšenice je postignut u fazi mliječne zriobe pšenice cv. Mihelca (123, 99 GJ ha-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sever, Ivana
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sever, I. (2015) 'Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sever, Ivana}, year = {2015}, pages = {22}, keywords = {ozimi gra\v{s}ak, p\v{s}enica, faza rasta, prinos, kakvo\'{c}a}, title = {Utjecaj faze rasta na prinos i kakvo\'{c}u voluminozne krme ozimog gra\v{s}ka i p\v{s}enice}, keyword = {ozimi gra\v{s}ak, p\v{s}enica, faza rasta, prinos, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sever, Ivana}, year = {2015}, pages = {22}, keywords = {winter pea, wheat, growth stages, yield, quality}, title = {Impact of growth phases on yield and quality of winter pea and wheat forage}, keyword = {winter pea, wheat, growth stages, yield, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font