Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89245

Procjena kakvoće termičke obrade proizvoda od usitnjenog pilećeg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima


Hraste, Ante; Botka-Petrak, Karmen; Nejedli, Srebrenka
Procjena kakvoće termičke obrade proizvoda od usitnjenog pilećeg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima // Peradarski dani, 2001 / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Adria servis, 2001. str. 167-169 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 89245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće termičke obrade proizvoda od usitnjenog pilećeg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima
(Quality assessment of mashed chicken meat heat-treated products on the basis of mitohondrial enzyme activity)

Autori
Hraste, Ante ; Botka-Petrak, Karmen ; Nejedli, Srebrenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Peradarski dani, 2001 / Wittner, Velimir - Zagreb : Adria servis, 2001, 167-169

Skup
IV simpozij, peradarski dani 2001

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 16.05.2001. - 19.05.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pileći medaljon i burger; enzimi; histokemija
(poultry nugget and burger; enzymes; histochemistry)

Sažetak
Istraživanja su izvršena na ohlađenoj smjesi (+4 stupnjeva C) za pripremu medaljona i burgera te na gotovim proizvodima ohlađenim i uskladištenim na -18 stupnjeva C industrije mesa "Koka" Varaždin. Uzorci smjese smrznuti su u kriostatu te kao i gotovi proizvodi izrezani na 10 mikrometara debele rezove koji su podvrgnuti postupku za prikaz aktivnosti dehidrogenaza mliječne i jantarne kiseline (LDH i SDH). U smjesi aktivnost istraženih enzima jaka je u crvenim vlaknima, a niska u bijelim i ostalim tkivnim strukturama. U uzorcima gotovih proizvoda aktivnost enzima nije zapažena što ukazuje da je termička obrada tijekom proizvodnje bila dobra, odnosno da je u unutrašnjosti proizvoda postignuta visoka temperatura. Ovakva temperatura u unutrašnjostizaustavila je i bitno usporila biološke procese u burgerima i medaljonima. Istarživanja su pokazala da se pomoću histokemijskih postupaka mogu pratiti i kontrolirati biološki procesi u tijeku proizvodnje i kod gotovih proizvoda, koji bitno utječu na njihovu kvalitetu.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053086

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karmen Botka-Petrak (autor)

Avatar Url Srebrenka Nejedli (autor)

Avatar Url Ante Hraste (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hraste, Ante; Botka-Petrak, Karmen; Nejedli, Srebrenka
Procjena kakvoće termičke obrade proizvoda od usitnjenog pilećeg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima // Peradarski dani, 2001 / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Adria servis, 2001. str. 167-169 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Hraste, A., Botka-Petrak, K. & Nejedli, S. (2001) Procjena kakvoće termičke obrade proizvoda od usitnjenog pilećeg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima. U: Wittner, V. (ur.)Peradarski dani, 2001.
@article{article, author = {Hraste, Ante and Botka-Petrak, Karmen and Nejedli, Srebrenka}, editor = {Wittner, V.}, year = {2001}, pages = {167-169}, keywords = {pile\'{c}i medaljon i burger, enzimi, histokemija}, title = {Procjena kakvo\'{c}e termi\v{c}ke obrade proizvoda od usitnjenog pile\'{c}eg mesana na osnovu aktivnosti mitohondrijalnih enzima}, keyword = {pile\'{c}i medaljon i burger, enzimi, histokemija}, publisher = {Adria servis}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hraste, Ante and Botka-Petrak, Karmen and Nejedli, Srebrenka}, editor = {Wittner, V.}, year = {2001}, pages = {167-169}, keywords = {poultry nugget and burger, enzymes, histochemistry}, title = {Quality assessment of mashed chicken meat heat-treated products on the basis of mitohondrial enzyme activity}, keyword = {poultry nugget and burger, enzymes, histochemistry}, publisher = {Adria servis}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font