Pregled bibliografske jedinice broj: 892349
Određivanje kofeina u čaju
Određivanje kofeina u čaju, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 892349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kofeina u čaju
(Determination of caffeine in tea)
Autori
Ravnjak, Gabriela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Samardžić, Mirela
Ključne riječi
kofein, čaj, ekstrakcija, gravimetrija, UV-Vis spektroskopija
(caffeine, tea, extraction, gravimetry, UV-Vis spectroscopy)
Sažetak
Kofein je prirodni alkaloid koji se nalazi u biljnim vrstama koje pretežno rastu u tropskim ili suptropskim regijama svijeta. Njegovi glavni izvori su zrna kave i listovi čaja. U ovom radu opisana je izolacija kofeina iz pet vrsta čaja, te su određeni njegovi maseni udjeli u pojedinoj vrsti. Korištena metoda za izolaciju je ekstrakcija na osnovu različite topljivosti između dva otapala, a maseni udjeli kofeina određeni su gravimetrijski. Potom su apsorbancije i masene koncentracije određene pomoću UV-Vis spektroskopije. Rad je podijeljen u nekoliko poglavlja. Iza uvoda slijedi literaturni pregled gdje su ukratko prikazana svojstva kofeina te korištene metode za njegovu izolaciju. Zatim slijedi prikaz dobivenih rezultata a na kraju zaključak i upotrijebljena literatura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(mentor)