Pregled bibliografske jedinice broj: 892310
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 892310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane
(Colorectal carcinoma – correlation with the consumption of red meat and spicy food)
Autori
Lijić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
16
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; rizični čimbenici ; prehrana ; crveno meso ; začinjena hrana
(colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; red meat ; spicy food)
Sažetak
Konzumacija crvenog i procesiranog mesa pokazuje značajnu povezanost s razvojem karcinoma debelog crijeva (CRC), a kao najvjerovatniji kandidati ističu se sadržaj hema u crvenom mesu i/ili prisutnost nitrita u procesiranim proizvodima. Danas je CRC treći uzročnik smrti u svijetu koji se sve češće javlja i u osoba mlađih od 50 godina, uz značajne varijacije prema spolu. Obzirom da se u svega 10 do 30 % slučajeva CRC-a radi o nasljednom obliku, u preostalih 70 % i više radi se o značajnom doprinosu okoliša. Među okolišnim čimbenicima, prehrana i prehrambene navike doprinose riziku za CRC sa čak 90 %. Uz već spomenut visok unos crvenog mesa i procesiranog mesa, povećana tjelesna masa i pretilost, nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola, posebice kod muškaraca značajno povećavaju rizik za ovu bolest modernog društva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija