Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892310

Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane


Lijić, Jelena
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 892310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane
(Colorectal carcinoma – correlation with the consumption of red meat and spicy food)

Autori
Lijić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
16

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
karcinom debelog crijeva ; rizični čimbenici ; prehrana ; crveno meso ; začinjena hrana
(colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; red meat ; spicy food)

Sažetak
Konzumacija crvenog i procesiranog mesa pokazuje značajnu povezanost s razvojem karcinoma debelog crijeva (CRC), a kao najvjerovatniji kandidati ističu se sadržaj hema u crvenom mesu i/ili prisutnost nitrita u procesiranim proizvodima. Danas je CRC treći uzročnik smrti u svijetu koji se sve češće javlja i u osoba mlađih od 50 godina, uz značajne varijacije prema spolu. Obzirom da se u svega 10 do 30 % slučajeva CRC-a radi o nasljednom obliku, u preostalih 70 % i više radi se o značajnom doprinosu okoliša. Među okolišnim čimbenicima, prehrana i prehrambene navike doprinose riziku za CRC sa čak 90 %. Uz već spomenut visok unos crvenog mesa i procesiranog mesa, povećana tjelesna masa i pretilost, nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola, posebice kod muškaraca značajno povećavaju rizik za ovu bolest modernog društva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Lijić, Jelena
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lijić, J. (2017) 'Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Liji\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {16}, keywords = {karcinom debelog crijeva, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, prehrana, crveno meso, za\v{c}injena hrana}, title = {Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i za\v{c}injene hrane}, keyword = {karcinom debelog crijeva, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, prehrana, crveno meso, za\v{c}injena hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Liji\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {16}, keywords = {colorectal carcinoma, risk factors, diet, red meat, spicy food}, title = {Colorectal carcinoma – correlation with the consumption of red meat and spicy food}, keyword = {colorectal carcinoma, risk factors, diet, red meat, spicy food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font