Pregled bibliografske jedinice broj: 892141
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Possibilities for determining adulteration of cow, sheep and goat milk)
Autori
Lucijanić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mlijeko, patvorenje, točka ledišta, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ovčje mlijeko
(milk, adulteration, freezing point, cow milk, goat milk, sheep milk)
Sažetak
Patvorenje mlijeka je svako naknadno dodavanje vode u mlijeko ili oduzimanje mliječne masti i mlijeka. Određuje se preciznim metodama: krioskopijom i refraktometrijom te orijentacionim metodama: određivanjem gustoće i suhe tvari bez masti. Cilj rada je ukazati na važnost određivanja patvorenja mlijeka i navesti promjene pojedinih sastojaka i svojstava mlijeka. Prikupljeno je po 20 uzoraka kravljeg (Grad Zagreb i Zagrebačka županija), kozjeg (Varaždinska županija) i ovčjeg mlijeka (Ličko-senjska županija), tijekom 2016. i 2017. godine, te im je izmjerena točka ledišta instrumentom Funke Gerber CryoStar I. Prosječna vrijednost točke ledišta kravljeg mlijeka iznosi -0, 5223 °C s rasponom od -0, 5186 °C do -0, 5271 °C, kozjeg -0, 55377 °C s rasponom od -0, 5423 °C do -0, 5642 °C, a ovčjeg -0, 5669 °C s rasponom od -0, 5516 °C do -0, 5847 °C. Sve vrijednosti točke ledišta kravljeg i kozjeg mlijeka udovoljavale su zahtjevima Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017), a u 5 uzoraka ovčjeg bile su više od propisane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)