Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892141

Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka


Lucijanić, Dora
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 892141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka
(Possibilities for determining adulteration of cow, sheep and goat milk)

Autori
Lucijanić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
mlijeko, patvorenje, točka ledišta, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ovčje mlijeko
(milk, adulteration, freezing point, cow milk, goat milk, sheep milk)

Sažetak
Patvorenje mlijeka je svako naknadno dodavanje vode u mlijeko ili oduzimanje mliječne masti i mlijeka. Određuje se preciznim metodama: krioskopijom i refraktometrijom te orijentacionim metodama: određivanjem gustoće i suhe tvari bez masti. Cilj rada je ukazati na važnost određivanja patvorenja mlijeka i navesti promjene pojedinih sastojaka i svojstava mlijeka. Prikupljeno je po 20 uzoraka kravljeg (Grad Zagreb i Zagrebačka županija), kozjeg (Varaždinska županija) i ovčjeg mlijeka (Ličko-senjska županija), tijekom 2016. i 2017. godine, te im je izmjerena točka ledišta instrumentom Funke Gerber CryoStar I. Prosječna vrijednost točke ledišta kravljeg mlijeka iznosi -0, 5223 °C s rasponom od -0, 5186 °C do -0, 5271 °C, kozjeg -0, 55377 °C s rasponom od -0, 5423 °C do -0, 5642 °C, a ovčjeg -0, 5669 °C s rasponom od -0, 5516 °C do -0, 5847 °C. Sve vrijednosti točke ledišta kravljeg i kozjeg mlijeka udovoljavale su zahtjevima Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017), a u 5 uzoraka ovčjeg bile su više od propisane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucijanić, Dora
Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lucijanić, D. (2017) 'Mogućnosti utvrđivanja patvorenja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucijani\'{c}, Dora}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {mlijeko, patvorenje, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, title = {Mogu\'{c}nosti utvr\djivanja patvorenja kravljeg, ov\v{c}jeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {mlijeko, patvorenje, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucijani\'{c}, Dora}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {milk, adulteration, freezing point, cow milk, goat milk, sheep milk}, title = {Possibilities for determining adulteration of cow, sheep and goat milk}, keyword = {milk, adulteration, freezing point, cow milk, goat milk, sheep milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font