Pregled bibliografske jedinice broj: 892095
Mogućnosti proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Mogućnosti proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Possibilities of producing goat's milk in the Republic of Croatia)
Autori
Mihaljević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
koza, kozje mlijeko, pasmina, proizvodnja, prerada
(goat, goat's milk, breed, production, processing)
Sažetak
Kozje mlijeko uz meso, jaretinu, postaje sve važniji proizvod u Republici Hrvatskoj. Uvozom pasmina koza visokog genetskog potencijala iz Europskih zemalja, proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka dobivaju sve više na važnosti. Najzastupljenije pasmine za proizvodnju mlijeka su alpina, sanska koza i hrvatska šarena koza. One u laktaciji prosječno proizvedu od 600 do 900 kg mlijeka. Sama proizvodnja mlijeka složena je i zahtjevna, ali i uvjetovana mnogim čimbenicima koji su objašnjeni u ovom završnom radu. Mlijeko koza izvor je bjelančevina, mliječnih masti, vitamina i mineralnih tvari te mu se pripisuju mnoge okrepljujuće i ljekovite osobine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)