Pregled bibliografske jedinice broj: 892087
Procesi tijekom faze nalijevanja i njihov utjecaj na kakvoću zrna pšenice namijenjenog za mlinsko- pekarsku industriju
Procesi tijekom faze nalijevanja i njihov utjecaj na kakvoću zrna pšenice namijenjenog za mlinsko- pekarsku industriju, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 892087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procesi tijekom faze nalijevanja i njihov utjecaj na kakvoću zrna pšenice namijenjenog za mlinsko- pekarsku industriju
(The processes during the grain filling period and their effects on the quality of wheat grain intended for mill and bakery industry)
Autori
Brlek, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Pšenica, nalijevanje zrna, procesi tijekom nalijevanja zrna, proteini, škrob
(Wheat, grain filling, changes during the grain filling period, proteins, starch)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je najvažnija žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda te tijekom svog životnog ciklusa prolazi kroz osam faza rasta i razvoja, tj. fenoloških faza. Za ovaj rad, najvažnija je faza nalijevanje zrna. Nalijevanje zrna je proces koji karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Morfološke, biološke i druge promjene odvijaju se tijekom razvoja zrna pšenice. Osim toga, tijekom nalijevanja zrna različiti čimbenici djeluju na kemijski sastav i kakvoću pšenice. Cilj završnog rada je korištenjem dostupne literature utvrditi koji se procesi odvijaju tijekom nalijevanja zrna te koji čimbenici i na koji način djeluju na kemijski sastav i kakvoću pšenice namijenjene za mlinsko- pekarsku industriju. Procesi koji se događaju tijekom perioda nalijevanja zrna su kompleksni i ovise o različitim čimbenicima te o njihovoj međusobnoj interakciji. Dodatnim proučavanjem navedenih čimbenika i njihovih interakcija dobiti će se još kvalitetniji podatci o konačnoj kakvoći pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb