Pregled bibliografske jedinice broj: 892043
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne) // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 2; 61-65 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 892043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tovna i klaonička svojstva crnih slavonskih svinja hranjenih obrocima sa i bez zelene mase (lucerne)
(Fattening and slaughtering traits of Black Slavonian pigs fed diets with and without green feed (alfalfa))
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58
(2016), 2;
61-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Crne slavonske svinje, tovna svojstva, klaonička svojstva, zelena masa
(Black Slavonian pigs, fattening traits, carcass traits, green plant material)
Sažetak
Važnost dodavanja voluminoznih krmiva, osobito zelene mase, zbog nižeg sadržaja energije, je višestruka za svinje masnijih genotipova poput crne slavonske svinje. Crne slavonske svinje, hranjene s obrokom od krmne smjese i zelene mase (lucerne) u odnosu na svinje hranjene samo s krmnom smjesom, u tovu od 30 do 130 kg tjelesne mase, imaju nešto manje dnevne priraste (520 g : 645 g), manju dnevnu konzumaciju krmne smjese (2, 47 kg : 2, 90), veći utrošak krmne smjese za kg prirasta (4, 75 kg : 4, 50 kg) i veću mesnatost svinjskih polovica (45, 92% : 39, 24%). Crne slavonske svinje hranjene obrokom bez zelene mase imaju, pak, višu pH1 i pH2 vrijednost mesa (6, 53 : 6, 00 i 5, 86 : 5, 60), te veći stupanj svjetloće L* (50, 78 : 47, 87), manje vode (67, 70% : 71, 52%) i sirovih proteina (20, 40% : 21, 58), a više sirove masti (10, 36% : 6, 88%) u odnosu na meso svinja hranjenih obrokom s krmnom smjesom i zelenom masom. Crne slavonske svinje, zbog sklonosti taloženja masnog tkiva u trupu, treba u poluotvorenom sustavu obavezno hraniti obrocima sa zelenom masom (lucernom).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek