Pregled bibliografske jedinice broj: 891838
Voćarstvo Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. godine
Voćarstvo Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. godine, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 891838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voćarstvo Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. godine
(Fruit production from 2006 to 2016 in the Republic of Croatia)
Autori
Modrić, Zvjezdana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Grgić, Ivo
Neposredni voditelj
Zrakić, Magdalena
Ključne riječi
voćarstvo, voćne vrste, trend, Hrvatska
(fruit production, fruit species, trend, Croatia)
Sažetak
Cilj rada je utvrditi i opisati promjene u voćarstvu Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. i to kako ukupno tako i za pojedine vrste te pomoću linearnog trenda ukazati na moguće tendencije u proizvodnji voća u budućnosti. U strukturi proizvodnje voća dominira proizvodnja jabuke (31%), proizvodnja mandarinke (17%), šljive (9%), trešnje i višnje (3%), breskve i nektarine (3%), oraha (2%) i kruške (2%), dok na ostalo voće otpada 33%. Proizvedene količine su nedostatne za potrebe domaćeg tržišta, osim mandarine. Analizom vremenskih serija u razdoblju do 2006. do 2015. godine, uočavamo blagu tendenciju pada ukupne proizvodnje voća i smanjenje ukupne površine za uzgoj voća. Što se tiče pojedinih voćnih vrsta, prema linearnom trendu i povijesnim podacima očekuje se povećanje proizvodnje jabuka – tradicionalno najzastupljenije voćne kulture. Također na temelju povijesnih podataka, pozitivni trendovi u količini proizvodnje očekuju se kod trešanja i višanja, bresaka i nektarina, šljiva, oraha, lješnjaka, smokava, jagoda, mandarinki i agruma, općenito.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb