Pregled bibliografske jedinice broj: 891770
Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula
Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula // Journal of Central European agriculture, 18 (2017), 3; 733-748 doi:10.5513/JCEA01/18.3.1947 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 891770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula
(Organic agriculture as a precondition for development of eco-agrotourism on the islands - a case study of Korčula Island)
Autori
Vrsaljko, Anđelko ; Turalija, Alka ; Grgić, Ivo ; Zrakić, Magdalena
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 18
(2017), 3;
733-748
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
agrotourturizam ; ekoagroturizam ; ekološka poljoprivreda ; otok Korčula
(agrotourism ; eco-agrotourism ; Korčula Island ; organic agriculture)
Sažetak
Cilj rada je utvrditi mogućnost razvoja ekoagroturizma na otoku Korčuli. Zbog sve veće diversifikacije unutar poljoprivredne djelatnosti i turizma, kombinacija ekološke poljoprivrede i ekoturizma daje jedan novi proizvod – „ekoagroturizam“ koji je sve više prepoznat u svjetskom turizmu. Ekoagroturizam na najvišem stupnju objedinjuje održivost obiju djelatnosti. Osim navedenog potpomaže i zaštitu raznolikosti ekosustava, očuvanje prirodnog krajobraza, potiče bioraznolikost, zaštitu ruralne arhitekture, čuva kulturne sadržaje, potiče promociju i prodaju ekoloških proizvoda kao i sinergiju gospodarstva s okolišem, te rastom i razvojem lokalnog turizma. Ekoagroturizam je i prilika za zapošljavanje domicilnog stanovništva posebno mladih. Ovo je posebice naglašeno u područjima s otežanim uvjetima gospodarenja kao što su otoci. Rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici agroturističkih gospodarstava posjeduju ekološku osviještenost o važnosti očuvanja prirode, autentičnosti i izvornosti proizvoda kroz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što spojeno s tradicijom i kulturom otočja stvara snažnu interakciju objedinjenu u ekoagroturizmu. Također, otok Korčula ima temeljne pretpostavke za razvoj agroturizma, posebice ekoagroturizma kao što su: povoljni klimatski i geografski uvjeti, privlačni krajobrazi, specifična flora i fauna, tradicija poljoprivredne proizvodnje, dostupnost „zdravije“ i kvalitetnije hrane, ali i bogatstvo kulturnih dobara, tradicijski način života, razne manifestacije, dijalekti, folklor te gastronomija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru
Profili:
Magdalena Zrakić Sušac
(autor)
Anđelko Vrsaljko
(autor)
Alka Turalija
(autor)
Ivo Grgić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts