Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891712

Fizikalno-kemijske odlike meda s područja Dalmacije


Rončević, Ana
Fizikalno-kemijske odlike meda s područja Dalmacije, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 891712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske odlike meda s područja Dalmacije
(Physico-chemical properties of honey types from Dalmatia)

Autori
Rončević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.02

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Bubalo, Dragan

Neposredni voditelj
Svečnjak, Lidija

Ključne riječi
med ; Dalmacija ; udio vode ; električna provodnost ; pH vrijednost
(honey ; Dalmatia ; water content ; electrical conductivity ; pH value)

Sažetak
Zbog specifičnosti mediteranskog i submediteranskog podneblja u koji spada i područje Dalmacije, medonosna flora omogućava proizvodnju vrsta meda koje imaju izraženije senzorske odlike (boja, miris, okus) u odnosu na većinu vrsta meda s kontinentalnog područja. Budući da vrste meda s navedenog područja nisu sustavno istraživane, rezultati analiza istraživanih uzoraka meda predstavljali bi važan doprinos u boljem poznavanja njihovih fizikalno-kemijskih odlika. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi fizikalno-kemijske odlike vrsta meda s područja Dalmacije. Istraživanje je bilo provedeno na 180 uzoraka meda prikupljenih s manifestacije „Dalmatina“ tijekom 2014. i 2015. godine. Od fizikalno-kemijskih parametara su bili analizirani udio vode, električna provodnost i pH vrijednost. Prosječni se udio vode u 2014. godini kretao od 16, 4% u uzorcima medljikovca do 18, 4% u uzorcima meda od vrijesa. U 2015. godini najniža je srednja vrijednost bila utvrđena u uzorcima meda od ružmarina (15, 5%), a najviša u uzorcima vriskova meda (18, 0%). Prosječno najniža vrijednost električne provodnosti utvrđena je u uzorcima vriskova meda (0, 38 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 27 mS/cm), dok je u 2015. godini, najniža srednja vrijednost bila ustanovljena u uzorcima meda od ružmarina (0, 15 mS/cm), a također najviša u uzorcima medljikovca (1, 01 mS/cm). Prosječna se pH vrijednost u 2014. godini kretala od 3, 85 u uzorcima livadnog meda do 5, 45 u uzorcima meda od drače. U 2015. godini najniža je srednja vrijednost bila utvrđena u uzorcima meda od ružmarina (3, 88), a najviša također u uzorcima meda od drače (5, 32).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rončević, Ana
Fizikalno-kemijske odlike meda s područja Dalmacije, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rončević, A. (2017) 'Fizikalno-kemijske odlike meda s područja Dalmacije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ron\v{c}evi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {med, Dalmacija, udio vode, elektri\v{c}na provodnost, pH vrijednost}, title = {Fizikalno-kemijske odlike meda s podru\v{c}ja Dalmacije}, keyword = {med, Dalmacija, udio vode, elektri\v{c}na provodnost, pH vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ron\v{c}evi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value}, title = {Physico-chemical properties of honey types from Dalmatia}, keyword = {honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font