Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891652

Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture


Živković, Mattea
Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 891652 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture
(Determination of optimal temperature and pH of lactic acid bacteria isolated from aquaculture product)

Autori
Živković, Mattea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
22

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Čanak, Iva

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, parametri rasta, proizvodi akvakulture
(aquaculture products, growth parameters, lactic acid bacteria)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline se zbog svojih poželjnih karakteristika i sinteze korisnih metabolita, intenzivno koriste kao starter kulture u različitim proizvodnim procesima, a ponajprije u proizvodnji fermentirane hrane. Kako bi neki bakterijski soj postao starter kultura potrebno je provesti niz istraživanja i dokazati da je ta kultura sigurna za primjenu, tehnološki učinkovita, a njena primjena prihvatljiva s ekonomskog stajališta. Određivanje optimalnih parametara za uzgoj bakterijskih sojeva je od iznimne važnosti za njihovo buduće korištenje u proizvodnim procesima te je stoga cilj ovog rada bio odrediti optimalnu temperaturu i optimalnu pH vrijednost autohtone mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline izoliranih iz riba i školjkaša Jadranskog mora. Utvrđeno je da je za rast sojeva Lactobacillus plantarum D1 i Lactobacillus plantarum K4 optimalna temperatura 28°C a za Lactobacillus plantarum O1, Lactobacillus helveticus O9 i Leuconostoc mesenteroides L4A 37°C. Optimalna pH vrijednost za L. plantarum D1, L. plantarum K4, L. helveticus O9 i L. mesenteroides iznosi 6.0, dok L. plantarum O1 najbolje preživljavljava pri pH 4.0.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Iva Čanak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Mattea
Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Živković, M. (2017) 'Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Mattea}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, parametri rasta, proizvodi akvakulture}, title = {Odre\djivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, parametri rasta, proizvodi akvakulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Mattea}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {aquaculture products, growth parameters, lactic acid bacteria}, title = {Determination of optimal temperature and pH of lactic acid bacteria isolated from aquaculture product}, keyword = {aquaculture products, growth parameters, lactic acid bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font