Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891556

Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti


Vrsaljko, Anđelko
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 8 (2002), 1-4; 103-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 891556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti
(Economic importance of almonds from the aspect of nutrition and general usefulness)

Autori
Vrsaljko, Anđelko

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 8 (2002), 1-4; 103-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bajam ; lipidi ; proteini ; šećeri ; minerali ; vitamini
(almonds ; husk ; lipids ; proteins ; minerals, vitamins)

Sažetak
Po predantičkim svjedočanstima i citatima bajam se koristi u prehrani , farmakologiji i medicini. Kalorijska vrijednost sjemenki bajama se kreće od 500-600 cal/100 gr, a komponente lipida mogu doseći do 85 % suhe tvari, te u različitom omjeru šećeri, vlakna, minerali, vitamini itd. Lipidi u ljudskoj ishrani ne pridonose povećanju kolesterola, zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina (oko 90 %). U proteinskoj frakciji važno je istaći visok sadržaj AK cisteina, arginina i glutaminske kiseline. Topivi šećeri su prisutni u relativno maloj koncentraciji i to pretežito reducirani, a polisaharidi od 3-6 %. Anorganske komponente se kreću oko 3 %, a predominantni su elementi K i P. Bajami se danas uveliko koriste u farmakologiji (ulje) ikoumetici. Lupina se kao nusproizvod koristi u ishrani stoke i za dobivanje visokovrijednog komposta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Anđelko Vrsaljko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrsaljko, Anđelko
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 8 (2002), 1-4; 103-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vrsaljko, A. (2002) Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 8 (1-4), 103-113.
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {2002}, pages = {103-113}, keywords = {bajam, lipidi, proteini, \v{s}e\'{c}eri, minerali, vitamini}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {8}, number = {1-4}, issn = {1330-6626}, title = {Gospodarska va\v{z}nost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uop\'{c}e korisnosti}, keyword = {bajam, lipidi, proteini, \v{s}e\'{c}eri, minerali, vitamini} }
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {2002}, pages = {103-113}, keywords = {almonds, husk, lipids, proteins, minerals, vitamins}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {8}, number = {1-4}, issn = {1330-6626}, title = {Economic importance of almonds from the aspect of nutrition and general usefulness}, keyword = {almonds, husk, lipids, proteins, minerals, vitamins} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font