Pregled bibliografske jedinice broj: 891556
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 8 (2002), 1-4; 103-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 891556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarska važnost kulture bajama s aspekta hranjivosti i uopće korisnosti
(Economic importance of almonds from the aspect of nutrition and general usefulness)
Autori
Vrsaljko, Anđelko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 8
(2002), 1-4;
103-113
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bajam ; lipidi ; proteini ; šećeri ; minerali ; vitamini
(almonds ; husk ; lipids ; proteins ; minerals, vitamins)
Sažetak
Po predantičkim svjedočanstima i citatima bajam se koristi u prehrani , farmakologiji i medicini. Kalorijska vrijednost sjemenki bajama se kreće od 500-600 cal/100 gr, a komponente lipida mogu doseći do 85 % suhe tvari, te u različitom omjeru šećeri, vlakna, minerali, vitamini itd. Lipidi u ljudskoj ishrani ne pridonose povećanju kolesterola, zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina (oko 90 %). U proteinskoj frakciji važno je istaći visok sadržaj AK cisteina, arginina i glutaminske kiseline. Topivi šećeri su prisutni u relativno maloj koncentraciji i to pretežito reducirani, a polisaharidi od 3-6 %. Anorganske komponente se kreću oko 3 %, a predominantni su elementi K i P. Bajami se danas uveliko koriste u farmakologiji (ulje) ikoumetici. Lupina se kao nusproizvod koristi u ishrani stoke i za dobivanje visokovrijednog komposta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts