Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891547

Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima


Vrsaljko, Anđelko
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 4 (1998), 1-4; 3-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 891547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima
(Chemical composition of almond fruits cv. Ferragnes cultivated in region Ravni Kotari)

Autori
Vrsaljko, Anđelko

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6618) 4 (1998), 1-4; 3-15

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bajam ; ugljikohidrati ; proteini ; lipidi
(almand ; carbo hydrates ; proteins, lipids)

Sažetak
Tijekom dvogodišnjeg istraživanja kemijskog sastava plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim kotarima istražili smo razine: ugljikohidrata (ukupni šećeri, direktno reducirajući šećeri, saharoza i škrob), proteina (Proteinske frakcije i aminokiseline) i lipida. Razina lipida se kreće od 43-49 %, proteina oko 20 %, a šećera od 4, 25-5, 70 %. Primjetno je veća razina šećera (škroba) i proteina (globulini, glutelini, te AK metionin). U strukturi masnih kiselina u 1993 godini su manje zastupljene zasićene masne kiseline u odnosu na oleinsku kiselinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Anđelko Vrsaljko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrsaljko, Anđelko
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 4 (1998), 1-4; 3-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vrsaljko, A. (1998) Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 4 (1-4), 3-15.
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {1998}, pages = {3-15}, keywords = {bajam, ugljikohidrati, proteini, lipidi}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {4}, number = {1-4}, issn = {1330-6618}, title = {Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima}, keyword = {bajam, ugljikohidrati, proteini, lipidi} }
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {1998}, pages = {3-15}, keywords = {almand, carbo hydrates, proteins, lipids}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {4}, number = {1-4}, issn = {1330-6618}, title = {Chemical composition of almond fruits cv. Ferragnes cultivated in region Ravni Kotari}, keyword = {almand, carbo hydrates, proteins, lipids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font