Pregled bibliografske jedinice broj: 891547
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 4 (1998), 1-4; 3-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 891547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim Kotarima
(Chemical composition of almond fruits cv. Ferragnes cultivated in region Ravni Kotari)
Autori
Vrsaljko, Anđelko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6618) 4
(1998), 1-4;
3-15
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bajam ; ugljikohidrati ; proteini ; lipidi
(almand ; carbo hydrates ; proteins, lipids)
Sažetak
Tijekom dvogodišnjeg istraživanja kemijskog sastava plodova bajama cv. Ferragnes u Ravnim kotarima istražili smo razine: ugljikohidrata (ukupni šećeri, direktno reducirajući šećeri, saharoza i škrob), proteina (Proteinske frakcije i aminokiseline) i lipida. Razina lipida se kreće od 43-49 %, proteina oko 20 %, a šećera od 4, 25-5, 70 %. Primjetno je veća razina šećera (škroba) i proteina (globulini, glutelini, te AK metionin). U strukturi masnih kiselina u 1993 godini su manje zastupljene zasićene masne kiseline u odnosu na oleinsku kiselinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts