Pregled bibliografske jedinice broj: 891534
Osjetljivost sorata bresaka i nektarina prema pozebi cvjetova i netom zametnutih polodova u ekološkim uvjetima Ravnih kotara
Osjetljivost sorata bresaka i nektarina prema pozebi cvjetova i netom zametnutih polodova u ekološkim uvjetima Ravnih kotara // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 5 (1999), 1-4; 27-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 891534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost sorata bresaka i nektarina prema pozebi cvjetova i netom zametnutih polodova u ekološkim uvjetima Ravnih kotara
(The flower buds susceptibility of different peach and nectarine cultivars on the winter frost in the ecological conditions of Ravni kotari Region)
Autori
Vrsaljko, Anđelko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 5
(1999), 1-4;
27-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
breskva, cvatnja, pozeba, plod
(peach, flowering, frost, fruit)
Sažetak
Nakon ekstremno niskih temperatura, u zaleđu Biograda n/m, krajem veljače(-10, 5)1966. godine, u fenofazi cvatnje bresaka i nektarina, pozebli su svi cvjetovi. U istraživanje dvije godine (1997 i 1998) provedena su sustavna zapažanja i ocjena osjetljivosti cvjetova i netom zametnutih plodova prema niskim temperaturama na 14 sorti bresaka i 12 sorti nektarina. Za vrijeme cvatnje i zametanja plodova u ožujku 1997. godine zabileježene su niske temperature od -7, 8 do 9, 3, a u ožujku 1998. godine od -5, 4 do -7, 3 stupnja Celzijusa. Uz ovako niske temperature pozebli su svi cvjetovi i zametnuti plodovi sorata rane i srednje rane cvatnje. U sorata bresaka kasnije cvatnje (Redhaven, Glohaven, i Maria Marta) i nektarina (Sweet Lady, Maria Dolce, Indenpendence i Venus) nisu pozebli cvjetovi u višnjim dijelovima krošnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts