Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891488

Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske


Barkijević, Mateja
Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 891488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske
(Analysis of sugar composition in honey samples from Croatia using HPLC method)

Autori
Barkijević, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.06

Godina
2017

Stranica
52

Mentor
Bubalo, Dragan

Neposredni voditelj
Svečnjak, Lidija

Ključne riječi
sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; fizikalno-kemijski parametri ; peludna analiza ; senzorska analiza
(sugar composition ; HPLC ; honey types ; physico-chemical parameters ; pollen analysis ; sensory analysis)

Sažetak
Šećeri su glavne sastavnice meda i čine 95-99% suhe tvari. Fruktoza i glukoza su dominantni šećeri i čine oko 85-95% ukupnih šećera u medu. Sastav i količina glavnih šećera u medu (fruktoza, glukoza, saharoza) mogu pomoći pri utvrđivanju botaničkog podrijetla meda. Međutim, i drugi šećeri koji su prisutni u znatno manjem udjelu mogu biti korisni za utvrđivanje botaničkog podrijetla. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te usporediti sastav šećera između nektarnih vrsta meda i medljikovaca. Istraživanje je provedeno na 268 uzoraka uniflornog (bagrem, kesten, lipa, kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i multiflornog meda (cvjetni i livadni) te na uzorcima medljikovaca. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Također, provedene su analize fizikalno-kemijskih parametara (udio vode, električna provodnost i pH vrijednost) te peludna i senzorska analiza sa ciljem utvrđivanja botaničkog podrijetla ispitivanih uzoraka meda. U analiziranim uzorcima srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 27, 59 do 59, 25 g/100 g, glukoze od 18, 17 do 38, 24 g/100 g, saharoze od 0 do 1, 2 g/100 g, turanoze od 0, 32 do 2, 68 g/100 g i maltoze od 0 do 2, 7 g/100 g meda. Uspoređujući rezultate udjela šećera ispitanih vrsta meda utvrđeno je da monosaharidi fruktoza i glukoza čine najveći udio šećera, a vrijednosti njihova zbroja kretale su se od 45, 76 do 96, 19 g/100 g. Najviša prosječna vrijednost fruktoze utvrđena je u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze utvrđena u uzorcima medljikovaca (33, 74 g/100 g), a glukoze u uzorcima kestenova meda (22, 96 g/100 g). Disaharidi turanoza i maltoza utvrđeni su u znantno manjim količinama u svim ispitanim uzorcima, dok saharoza nije utvrđena u uzorcima meda od vriska i multiflornom medu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barkijević, Mateja
Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Barkijević, M. (2017) 'Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barkijevi\'{c}, Mateja}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {sastav \v{s}e\'{c}era, HPLC, vrste meda, fizikalno-kemijski parametri, peludna analiza, senzorska analiza}, title = {Analiza sastava \v{s}e\'{c}era HPLC metodom u uzorcima meda s podru\v{c}ja Hrvatske}, keyword = {sastav \v{s}e\'{c}era, HPLC, vrste meda, fizikalno-kemijski parametri, peludna analiza, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barkijevi\'{c}, Mateja}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {sugar composition, HPLC, honey types, physico-chemical parameters, pollen analysis, sensory analysis}, title = {Analysis of sugar composition in honey samples from Croatia using HPLC method}, keyword = {sugar composition, HPLC, honey types, physico-chemical parameters, pollen analysis, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font