Pregled bibliografske jedinice broj: 891395
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 891395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija
(Postharvest procedures and preservation technology of kiwifruit)
Autori
Barbir, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
kivi, voće kivi, skladištenje, kvaliteta voća, boja voća, fiziološki poremećaji, senzorna analiza, pakiranje, fiziološki poremećaji i bolesti nakon berbe, salicilna kiselina
(kiwi, kiwi fruit, storage, fruit quality, fruit color, phisiological dissorder, sensory analysis, packageing, physiological disorders and diseases after harvest, salicilic acid)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je na temelju prikupljene relevantne literature proučiti postupke poslije berbe i tehnologiju čuvanja kivija. Odnosi se na skladištenje, bolesti, fiziološke poremećaje, transport, tretmane i sve ostale čimbenike koji utječu na kvalitetu ploda kivija nakon berbe i neposredno prije berbe, a mogu utjecati na kvalitetu tijekom skladištenja.Utvrđeno je kako je čuvanje na niskim temperaturama imalo značajan utjecaj na fizikalno-kemijska i nutritivna svojstva kivija čime se poboljšala kvaliteta, pojačala se čvrstoća, škrob i sadržaj topljive suhe tvari uslijed nižeg disanja i proizvodnje etilena, produžen je sami rok trajanja ploda bez ikakvih ozljeda ili promjene boje. Ustanovljeno je kako je antioksidativno djelovanje znatno smanjeno nakon četiri mjeseca hladnog skladištenja i kako hladno skladištenje ima negativan učinak na antioksidativno djelovanje u plodu kivija. Zaključeno je kako tretman kalcijem i HRW tretman čine plod prihvatljivijim zbog smanjenja brzine promjene boje i smanjenja truleži. Ustanovljeno je da salicilna kiselina ima pozitivan utjecaj na postotak gubitka težine ploda kivija i njegovo propadanje. Također je ustanovljeno kako tretman etilenom ubrzava proces zrenja, na što je kivi izrazito osjetljiv.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)