Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891395

Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija


Barbir, Marko
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 891395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija
(Postharvest procedures and preservation technology of kiwifruit)

Autori
Barbir, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.09

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
kivi, voće kivi, skladištenje, kvaliteta voća, boja voća, fiziološki poremećaji, senzorna analiza, pakiranje, fiziološki poremećaji i bolesti nakon berbe, salicilna kiselina
(kiwi, kiwi fruit, storage, fruit quality, fruit color, phisiological dissorder, sensory analysis, packageing, physiological disorders and diseases after harvest, salicilic acid)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je na temelju prikupljene relevantne literature proučiti postupke poslije berbe i tehnologiju čuvanja kivija. Odnosi se na skladištenje, bolesti, fiziološke poremećaje, transport, tretmane i sve ostale čimbenike koji utječu na kvalitetu ploda kivija nakon berbe i neposredno prije berbe, a mogu utjecati na kvalitetu tijekom skladištenja.Utvrđeno je kako je čuvanje na niskim temperaturama imalo značajan utjecaj na fizikalno-kemijska i nutritivna svojstva kivija čime se poboljšala kvaliteta, pojačala se čvrstoća, škrob i sadržaj topljive suhe tvari uslijed nižeg disanja i proizvodnje etilena, produžen je sami rok trajanja ploda bez ikakvih ozljeda ili promjene boje. Ustanovljeno je kako je antioksidativno djelovanje znatno smanjeno nakon četiri mjeseca hladnog skladištenja i kako hladno skladištenje ima negativan učinak na antioksidativno djelovanje u plodu kivija. Zaključeno je kako tretman kalcijem i HRW tretman čine plod prihvatljivijim zbog smanjenja brzine promjene boje i smanjenja truleži. Ustanovljeno je da salicilna kiselina ima pozitivan utjecaj na postotak gubitka težine ploda kivija i njegovo propadanje. Također je ustanovljeno kako tretman etilenom ubrzava proces zrenja, na što je kivi izrazito osjetljiv.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barbir, Marko
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Barbir, M. (2017) 'Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Marko}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {kivi, vo\'{c}e kivi, skladi\v{s}tenje, kvaliteta vo\'{c}a, boja vo\'{c}a, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji, senzorna analiza, pakiranje, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji i bolesti nakon berbe, salicilna kiselina}, title = {Postupci poslije berbe i tehnologija \v{c}uvanja kivija}, keyword = {kivi, vo\'{c}e kivi, skladi\v{s}tenje, kvaliteta vo\'{c}a, boja vo\'{c}a, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji, senzorna analiza, pakiranje, fiziolo\v{s}ki poreme\'{c}aji i bolesti nakon berbe, salicilna kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Marko}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {kiwi, kiwi fruit, storage, fruit quality, fruit color, phisiological dissorder, sensory analysis, packageing, physiological disorders and diseases after harvest, salicilic acid}, title = {Postharvest procedures and preservation technology of kiwifruit}, keyword = {kiwi, kiwi fruit, storage, fruit quality, fruit color, phisiological dissorder, sensory analysis, packageing, physiological disorders and diseases after harvest, salicilic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font