Pregled bibliografske jedinice broj: 891391
Mogućnosti uzgoja haskapa (Lonicera caerulea L.) na području Hrvatske
Mogućnosti uzgoja haskapa (Lonicera caerulea L.) na području Hrvatske, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 891391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti uzgoja haskapa (Lonicera caerulea L.) na području Hrvatske
(Possibilities of cultivating haskap (Lonicera caerulea L.) on the area of Croatia)
Autori
Mikec, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
haskap, uzgoj, plodovi, klima
(haskap, cultivation, fruits, climate)
Sažetak
Haskap (Lonicera caerulea L.) je jagodasta voćna vrsta iz porodice kozokrvnice koja se posljednjih 20-ak godina proširila iz izvornih staništa Japana i Rusije najviše u Kanadu, a značaj je dobila i u Europi. Kao i za druge jagodaste voćne vrste koje se posljednjih godina uzgajaju kod nas tako i za haskap postoji trgovačka i proizvođačka niša. Tome pridonose njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost te pedološki i ekološki zahtjevi za uzgoj. Haskap odlikuju visoke količine vitamina C, željeza, kalija, antocijana i antioksidanasa. Može se uzgajati u širokom rasponu pH od 5 do 8 te podnosi jako niske temperature, do -47 °C. Odlikuje ga i rano stupanje u rod, mogućnost strojne berbe kod nekih sorata te dobra cijena. U Japanu su ljudi zbog visoke cijene plodova haskapa podizali male plantaže kao zalog za mirovinu. U Hrvatskoj haskap ranije dozrijeva nego u nekim drugim europskim zemljama što je dodatna pogodnost za uzgoj ove zdrave kulture koja bi se mogla izvoziti na veliko europsko tržište. Ovim završnim radom žele se dati osnovni podaci o haskapu, zahtjevima glede pedoloških i ekoloških čimbenika, njegovoj hranidbenoj vrijednosti te agrotehničkim postupcima uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)