Pregled bibliografske jedinice broj: 891343
Klijanje i dormantnost kod mahunarki
Klijanje i dormantnost kod mahunarki // Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 79 (2017), 1-2; 41-60 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 891343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klijanje i dormantnost kod mahunarki
(Germination and dormancy of legumes)
Autori
Saraf, Dragan ; Vidak, Monika ; Grdiša, Martina ; Carović-Stanko, Klaudija
Izvornik
Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva (0002-1954) 79
(2017), 1-2;
41-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
dormantnost, klijanje, krmne mahunarke, tvrda sjemena ljuska, zrnate mahunarke
(forage legumes, grain legumes, hard seed coat, seed dormancy, seed germination)
Sažetak
Mahunarke su glavni izvor biljnih bjelančevina u svijetu stoga zauzimaju važnu ulogu u prehrani ljudi i hranidbi životinja. U Hrvatskoj se zrnate mahunarke pretežno uzgajaju na obiteljskim gospodarstvima na malim površinama. Za ljudsku prehranu najviše se uzgajaju grah (Phaseolus vulgaris L.), grašak (Pisum sativum L.) i soja (Glycine max L. Merr.), a u manjoj mjeri bob (Vicia faba L.), slanutak (Cicer arietinum L.), leća (Lens culinaris Medik.), sjekirica (Lathyrus sativus L.), lupina (Lupinus spp.) i crnookica (Vigna unguiculata L.). Najvažnije krmne mahunarke su lucerna (Medicago sativa L.) i crvena djetelina (Trifolium pratense L.). Klijanje i dormantnost su složeni procesi sjemena biljaka koji su pod utjecajem gena, biljnih hormona i okolišnih čimbenika. Klijanje je osnovna karakteristika svakog zdravog sjemena i ono počinje kada su zadovoljeni određeni uvjeti (voda, temperatura, kisik, svjetlost i dr.) te je savladana dormantnost. Mahunarkama je svojstvena fizikalna dormantnost koja je uzrokovana tvrdom, nepropusnom sjemenom ljuskom, koja onemogućuje usvajanje vode i plinova. Kod modernih kultivara zrnatih mahunarki ovo je svojstvo izgubljeno tijekom procesa udomaćenja i oplemenjivanja. Danas je dormantnost tipična za divlje tipove zrnatih mahunarki i za krmne mahunarke, kod kojih je potrebno primijeniti metode skarifikacije ili stratifikacije kako bi se prekinula dormantnost te potaknulo i poboljšalo klijanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts