Pregled bibliografske jedinice broj: 891280
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti // ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 1; 5-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 891280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti
(The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat)
Autori
Vrsaljko, Anđelko
Izvornik
ACS. Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 64
(1999), 1;
5-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bajam, rast ploda, suha tvar, šećeri i masti
(almond, fruit growth, dry substance, sugars, fat)
Sažetak
U ekološkim uvjetima Ravnih kotara provedena su dvogodišnja istraživanja rasta ploda bajama, nakupljanje suhe tvari u plodu bajama, te nakupljanje šećera i masti u sjemenci bajama. U krivulji rasta ploda uočene su tri faze: faza ubrzanog rasta(završava za 45-50 dana kada bajam dosegne 9o% svoje veličine i težine, slijedi faza zastoja(60-65 dana) i faza usporenog rasta koji završava oko 75 dana nakon cvatnje, kada plod dosiže svoju punu veličinu i težinu. Nakupljanje suhe tvari najprije se odvija u egzokarpu-mezokarpu, da bi nakon toga intenzivnije teklo u sjemenci i to od 57 dana nakon zametanja ploda. Do tada je u sjemenci bilo preko 9o% vlage. Razina ugljikohidrata u sjemenci je najviša u vrijeme intenzivnog rasta da bi se nakon toga smanjivala, posebice s početkom intenzivne biosinteze masti.U tom trenutku direktno reducirajuće šećere možemo naći samo u tragovima. Saharoza čini od 90-96% topive frakcije šećera. Od polisaharida zabilježeno je prisustvo škroba. Razina lipida u vrijeme berbe se kreće od43-49% suhe tvari. U dinamici nakupljanja lipida uočena su 4 razdoblja i to: od zametanja ploda do lipnja (nakupi se oko 8% od suhe tvari), lipanj kada razina lipida ostaje gotovo nepromijenjena, srpanj kada razina lipida dosiže 14-18% od suhe tvari i kolovoz kada se razina iz srpnja utrostručuje. U prvim fazama nakupljanja znatnije su zastupljene zasićene masne kiseline (palmitinska) i esencijalne masne kiseline (linolna), a manje oleinska, potom prve padaju, a oleinska raste i to prvenstveno na račin linolne kiseline. Razina esencijalnih masnih kiselina pada od lipnja do rujna.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ASFA: Aquatic Science and Fisheries Abstracts
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- Geobase