Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 891280

Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti


Vrsaljko, Anđelko
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti // ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 1; 5-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 891280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti
(The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat)

Autori
Vrsaljko, Anđelko

Izvornik
ACS. Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 64 (1999), 1; 5-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bajam, rast ploda, suha tvar, šećeri i masti
(almond, fruit growth, dry substance, sugars, fat)

Sažetak
U ekološkim uvjetima Ravnih kotara provedena su dvogodišnja istraživanja rasta ploda bajama, nakupljanje suhe tvari u plodu bajama, te nakupljanje šećera i masti u sjemenci bajama. U krivulji rasta ploda uočene su tri faze: faza ubrzanog rasta(završava za 45-50 dana kada bajam dosegne 9o% svoje veličine i težine, slijedi faza zastoja(60-65 dana) i faza usporenog rasta koji završava oko 75 dana nakon cvatnje, kada plod dosiže svoju punu veličinu i težinu. Nakupljanje suhe tvari najprije se odvija u egzokarpu-mezokarpu, da bi nakon toga intenzivnije teklo u sjemenci i to od 57 dana nakon zametanja ploda. Do tada je u sjemenci bilo preko 9o% vlage. Razina ugljikohidrata u sjemenci je najviša u vrijeme intenzivnog rasta da bi se nakon toga smanjivala, posebice s početkom intenzivne biosinteze masti.U tom trenutku direktno reducirajuće šećere možemo naći samo u tragovima. Saharoza čini od 90-96% topive frakcije šećera. Od polisaharida zabilježeno je prisustvo škroba. Razina lipida u vrijeme berbe se kreće od43-49% suhe tvari. U dinamici nakupljanja lipida uočena su 4 razdoblja i to: od zametanja ploda do lipnja (nakupi se oko 8% od suhe tvari), lipanj kada razina lipida ostaje gotovo nepromijenjena, srpanj kada razina lipida dosiže 14-18% od suhe tvari i kolovoz kada se razina iz srpnja utrostručuje. U prvim fazama nakupljanja znatnije su zastupljene zasićene masne kiseline (palmitinska) i esencijalne masne kiseline (linolna), a manje oleinska, potom prve padaju, a oleinska raste i to prvenstveno na račin linolne kiseline. Razina esencijalnih masnih kiselina pada od lipnja do rujna.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Anđelko Vrsaljko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrsaljko, Anđelko
Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti // ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1999), 1; 5-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vrsaljko, A. (1999) Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, šećera i masti. ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 64 (1), 5-20.
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {1999}, pages = {5-20}, keywords = {bajam, rast ploda, suha tvar, \v{s}e\'{c}eri i masti}, journal = {ACS. Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {64}, number = {1}, issn = {1331-7768}, title = {Dinamika rasta ploda bajama cv. Ferragnes, nakupljanje suhe tvari, \v{s}e\'{c}era i masti}, keyword = {bajam, rast ploda, suha tvar, \v{s}e\'{c}eri i masti} }
@article{article, author = {Vrsaljko, An\djelko}, year = {1999}, pages = {5-20}, keywords = {almond, fruit growth, dry substance, sugars, fat}, journal = {ACS. Agriculturae conspectus scientificus}, volume = {64}, number = {1}, issn = {1331-7768}, title = {The Dynamic of Growth of Almond Fruit cv. Ferragnes, Accumulation of Dry Matter, Sugars and Fat}, keyword = {almond, fruit growth, dry substance, sugars, fat} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • ASFA: Aquatic Science and Fisheries Abstracts
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • Geobase





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font