Pregled bibliografske jedinice broj: 890899
Utjecaj lignoceluloznih posliježetvenih ostataka na veličinu samljevenih čestica
Utjecaj lignoceluloznih posliježetvenih ostataka na veličinu samljevenih čestica // Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Opatija, Hrvatska, 2017. str. /-/ (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 890899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lignoceluloznih posliježetvenih ostataka na veličinu samljevenih čestica
(The influence of lignocelullose postharvest remains on the size of the minced particles)
Autori
Grubor, Mateja ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Leto, Josip ; Antonović, Alan ; Matin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
/ - , 2017, /-/
Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biomasa, posliježetveni ostaci, lignocelulozni sastav, granulometrijski sastav
(biomass, postharvest remains, lignocellulosic composition, particles distribution)
Sažetak
Biomasa se može pretvoriti u korisne oblike energije koristeći nekoliko različitih procesa pretvorbe. Izbor procesa ovisi o tipu, svojstvima i količini raspoložive biomase, željenom krajnjem obliku energije, standardima okoliša te isplativosti samog postupka. Najzastupljeniji oblici pretvorbe biomase u energiju je proces izravnog izgaranja. Uz fizikalno-kemijsku različitost biomase, velik utjecaj na izravno izgaranje ima i granulometrijski sastav sirovine koja se spaljuje. Brzina grijanja ovisi o veličini samljevenih čestica, pri čemu se velike čestice zagrijavaju sporije pa je prosječna temperatura čestica niža, a samim time može se očekivati i manji prinos hlapljivih tvari , dok se sitnije čestice zagrijavaju jednoliko. Posliježetveni ostaci kukuruza, pšenice, zobi i ječma pripadaju u biomasu za proizvodnju druge generacije biogoriva i ubrajaju se u sirovine lignoceluloznog sastava (celuloza, hemiceluloza i lignin). Najvažnija svojstva lignocelulozne biomase su vrlo dobra čvrstoća, zapaljivost, biorazgradivost i reaktivnost. Prosječne vrijednosti lignoceluloznog sastava biomase kukuruza, raži i pšenice su 40 – 60 % celuloze, 20 – 40 % hemiceluloze te 10 – 25 % lignina. Lignin pruža čvrstoću strukturi te je biomasa s većim udjelom lignina pogodnija za proizvodnju električne i/ili toplinske energije procesom izravnog izgaranja. Obzirom da lignocelulozni sastav određuje strukturu posliježetvenih ostataka, time određuje i način kidanja te veličinu čestica prilikom mljevenja. U ovom radu prikazan je utjecaj strukture, odnosno lignoceluloznog sastava posliježetvenih ostataka kukuruza, pšenice, zobi i ječma na veličinu samljevenih čestica. Distribucije čestica provedena je prema standardnoj metodi (CEN/TS 15149-1:2009) te je omjer čestica (%) kod kukuruza bio 8, 46 : 36, 82 : 54, 73 , kod pšenice 4, 47 : 58, 06 : 37, 48, zobi 6, 95 : 66, 30 : 26, 75, dok je kod ječma bio 8, 45 : 65, 68 : 25, 86.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
2016-14-85
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nikola Bilandžija
(autor)
Ana Matin
(autor)
Josip Leto
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Alan Antonović
(autor)
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)