Pregled bibliografske jedinice broj: 890898
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje // Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Opatija, Hrvatska, 2017. str. /-/ (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 890898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje
(The effect of drying temperature on the coloration intensity of inflorescences Calendula for animal feed needments)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Maričić, Magdalena ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
/ - , 2017, /-/
Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
neven , sušenje, hranidba životinja
(marigold, drying, animal feed)
Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb